Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με 152 υπέρ και 141 κατά, επί 293 βουλευτών. Ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη για τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. Υπενθυμίζεται πως ο Β. Πολύδωρας καταψήφισε τόσο το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όσο και αυτό για τους πλειστηριασμούς, και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δεχόμενος πυρά από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Με την ψήφο 152 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Από τις δύο ψηφοφορίες απουσίαζε ο Α. Κακλαμάνης με ίωση. Πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 153 βουλευτές.
 
Η συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης, και κυβερνητικές παλινωδίες. Διατάξεις και τροπολογίες έμπαιναν και έβγαιναν από τα δύο νομοσχέδια, θέτοντας σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης. Τελικά ενός ακόμη βουλευτής από την κυβερνητική πλειοψηφία αποχώρησε. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πέρασε αιφνιδιαστικά τροπολογία για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. 


 
Στο επίκεντρο βρέθηκε η διάταξη για την επιβολή υψηλών προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Οι Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκαν στους ρόλους του «καλού» και του «κακού», αντίστοιχα. Με τη δημοσιοποίηση της διάταξης ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε έκπληκτος, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, και μέσω συνεργατών του επισήμανε τις διαφωνίες του.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «δεν γνώριζε» για τη διάταξη, καθώς πρόκειται για λεπτομέρειες στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. «Προτίμησε να κρυφτεί επικοινωνιακά και να αφήσει να φανεί ότι ο υπουργός Οικονομικών νομοθετούσε εν αγνοία του, παρά να πάρει την ευθύνη και να αποσύρει τη διάταξη», σχολίασε για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους φέρεται να δήλωσε πως η διάταξη θα αποσυρθεί. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τον Γιάννη Στουρνάρα να κατηγορεί από το βήμα της Βουλής την αντιπολίτευση, τα μέσα και όσους αντιδρούν για «προσπάθεια παραπληροφόρησης», σημειώνοντας πως δεν εισάγεται τίποτα το καινοφανές, Οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ «για τις οποίες τόσο θόρυβος έγινε», δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης και συγκεκριμένα των άρθρων 53 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο. Όπως είπε «κάναμε το πρόστιμο από 120% σε 30% και μας λοιδορούν».
 

Τελικά ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε κάποιες αλλαγές. Ειδικότερα άλλαξε τις διατυπώσεις του άρθρου και τις αντικατέστησε με τις διατυπώσεις του Κώδικα που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο, προκειμένου να μην εμφανίζεται ότι πρόκειται για ρυθμίσεις με διαφορετικό περιεχόμενο. Επιπλέον όρισε την επιβολή του προστίμου 10% επί της οφειλής να γίνεται 6 μήνες μετά την λήξη πληρωμής της οφειλής (ενώ το νομοσχέδιο αρχικά ανέφερε 2 μήνες) και ότι το πρόστιμο θα επιβάλλεται μόνο για φορολογικές οφειλές προς το δημόσιο και όχι για άλλες παραβάσεις (π.χ. πολεοδομικά πρόστιμα).
 
Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα ανακοίνωσε αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση, μείωση από το 30% στο 20% της ελάχιστης καταβαλλόμενης δόσης του δανείου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξηση του ορίου του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.
 
Ακόμη ανακοίνωσε πως οι έμποροι, όπως και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα συμπεριλαμβάνονται – μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν επίσης – στην ρύθμιση που αφορά στις καταβολές του 20%, ως ποσοστού της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου. Επιπλέον ο όρος «άνεργοι με μηδενικό εισόδημα», αντικαταστάθηκε από το «οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα», οι οποίοι «δεν θα καταβάλλουν τίποτα», όπως είπε.

Ads

«Απογοητεύονται με την ρύθμιση που ψηφίζουμε σήμερα, όλοι εκείνοι που έχουν μόνη σημαία ευκαιρίας τους την προσδοκία καταστροφής της οικονομίας. Η ελληνική κοινωνία έχοντας χειροπιαστό δείγμα τους πλειστηριασμούς, αισθάνονται πιο κοντά την έξοδο από την κρίση. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να βγει σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «η πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο».

Η αντιπολίτευση…

 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε πως η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμού διεκόπη αυθαίρετα από το προεδρείο της Βουλή και τον Χ. Μαρκογιαννάκη «προφανώς με εντολή της κυβέρνησης».
 
Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη παραβιάστηκε ο Κανονισμός και η συμφωνία που είχε γίνει για τοποθέτηση του ιδίου μετά τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Πρόκειται για «ακραίο κρούσμα αυταρχισμού και κοινοβουλευτικού τραμπουκισμού», είπε και πρόσθεσε: «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι οι 10 μικροί νέγροι, σε κάθε ψηφοφορία χάνουν από έναν, καταλήγουν να μην σέβονται τίποτα. Και επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έκλεισε με το «τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» του Καβάφη, του απαντώ: απολείπει ο Θεός Αντώνιον».
 
Δημήτρης Παπαδημούλης για τις τροπολογίες

 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «με τα δυο νομοσχέδια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς δεν προστατεύετε την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία ετοιμάζετε τους νεοάστεγους, δημεύοντας τις περιουσίες του λαού». «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία», σημείωσε και πρόσθεσε ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών πως πρόκειται για «μια πρωτοφανή διαδικασία δήμευση της περιουσίας των πολιτών».
 

 
«Τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Είναι κριτήρια διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών πριν 50 χρόνια» τόνισε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς. Ακόμη ανέφερε ότι και ανάκαμψη να γίνει «είτε είναι σαμαρική, είτε είναι τσιπρική, δεν θα πάρουμε ποτέ τίποτα πίσω» προσθέτοντας πως δεν είναι μόνο τα οικονομικά κοψίματα είναι και αναδιαρθρώσεις – όπως στην υγεία – που είναι τεράστιες, αλλά διαπιστώνει κανείς την απώλεια, ύστερα από δύο μήνες.