Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την απόσυρση των «κρυφών διατάξεων» που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούςΩστόσο, δεν αποσύρεται διάταξη που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για τα πρόστιμα – μαμούθ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η διαδικασία στην Επιτροπή της Βουλής, που είχε προσωρινά διακοπεί, συνεχίστηκε μετά την απόφαση του Στουρνάρα. Οι αρμόδιες επιτροπές ενέκριναν την συζήτηση του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος στην Ολομέλεια. 

Ads

 
Ειδικότερα οι επίμαχες φορολογικές διατάξεις που δεν αποσύρθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερο ποινολόγιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη καταργούνται οι μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 2,5% και τη θέση τους παίρνει η επιβολή μηνιαίων τόκων και προστίμων, που ανέρχονται από 10% έως 30% του συνολικού ποσού των οφειλών. (Διαβάστε αναλυτικά για τις επίμαχες διατάξεις)

Αναφορικά με αυτές που αποσύρθηκαν πρόκειται κυρίως για φορολογικές διατάξεις, αλλά και άλλες διατάξεις που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τις τράπεζες κ.α. Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών αφαιρούνται οι παράγραφοι  1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13.  Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αφορά στον τραπεζικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 10 που αποσύρθηκε από τον υπουργό αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Το άρθρο 11 που αποσύρθηκε επιφέρει τροποποιήσεις στην Οργάνωση και Λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών. Το άρθρο 13, που επίσης αποσύρθηκε, προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων συγχωνεύονται σε μια Γενική Διεύθυνση. Ως προς τις παραγράφους του άρθρου 9 που αποσύρθηκαν, αυτές αφορούσαν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ. 
 
Η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα 6 και 7 και κάποιες παραγράφους του άρθρου 9, τονίζοντας ότι αφορούν στην επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Ads

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία για παράταση στην προθεσμία αναστολής πλειστηριασμών μέχρι τις 31-12-2014. Στην τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπεται και η απαγόρευση, άμεση ή έμμεση, των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε κερδοσκοπικά funds. 

Διαβάστε επίσης:
Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμού για δανειολήπτες που χάνουν τρεις δόσεις

Αντιδράσεων συνέχεια 

Παρά την απόσυρση διατάξεων από τον κ. Στουρνάρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στις ενστάσεις της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν διατάξεις αλλά παραμένει η φιλοσοφία της κυβέρνησης να «νομοθετεί μέσα στην τούρλα του Σαββάτου».

Κατήγγειλε, ειδικότερα, το άρθρο 11 για τις ΠΑΕ που αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών) λέγοντας ότι μυρίζει συμφέροντα Μελισσανίδη. Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα που αφορούν στον ΚΕΔΕ και το άρθρο 12 (τροποποιήσεις στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών), λέγοντας πως αν έχουμε φτάσει εδώ και δεν έχει φροντίσει το υπουργείο Οικονομικών με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να καταστήσει εφαρμόσιμη τη νομοθεσία, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των βουλευτών, πολύ περισσότερο που στην Ολομέλεια συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο και θα μπορούσαν οι διατάξεις να κατατεθούν εκεί.

Ειδικά για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις ΠΑΕ, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι οι διατάξεις εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τον κάλεσε να απαντήσει ποιους εξυπηρετεί το να μην ψηφιστούν αυτές.

Την αντίθεσή της για το γεγονός ότι παρέμεινε το άρθρο 7 στο νομοσχέδιο εξέφρασε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Τέρενς Κουΐκ (ΑΝ.ΕΛΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα στο κοινοβούλιο.

Τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα για τις διατάξεις που επείγει να ψηφιστούν απέρριψε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει ποια είναι η χρονική πίεση, ώστε η κυβέρνηση να επιδιώκει να ψηφίσει διάταξη με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, αστική και ποινική, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ.

«Υπερβολικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών η Ντόρα Μπακογιάννη και εκτίμησε ότι «10% πρόστιμο είναι αδιανόητο να το καταβάλει κάποιος, έστω και αν χρωστάει λίγα χρήματα». Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.