Με πλειοψηφία 153 βουλευτών, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ, κυρώθηκε από την ελληνική Bουλή η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.  

Ads

Ειδικότερα ψήφισαν, 153 «ναι», 146 «όχι» και 1 «παρών». Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ψήφισαν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και από τους ανεξάρτητους οι Θανάσης ΘεοχαρόπουλοςΣπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Όχι» ψήφισαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς ενώ «παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Επιστολική ψήφο απέστειλαν οι Γιώργος Δημαράς, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αριστείδης Μπαλτάς, Κώστας Κατσίκης, οι οποίοι συντάσσονταν με την ψήφο των κομμάτων τους.

Ads

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ.

«H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών» είναι η φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική, θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το περιστύλιο της Βουλής και ευχαρίστησε «τους 153 βουλευτές του Κοινοβουλίου μας που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις, άντεξαν και προέταξαν το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι το όφελος για τη χώρα μας». 

Εθνική υποχώρηση χαρακτήρισε την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστεί για να αμβλύνει τις συνέπειες και επαναλαμβάνοντας ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα της χώρας για βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

«Σήμερα, η Βουλή πήρε μία απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και ενισχύει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγο μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Το Ποτάμι έχοντας ως οδηγό την εθνική και όχι την κομματική πυξίδα στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σπάει τη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας από τη γειτονική μας χώρα. Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αντιθέτως είναι στο χέρι μας να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη στην οικονομία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό» πρόσθεσε ο Στ. Θεοδωράκης.

«Ορκιζόμαστε, ως Ένωση Κεντρώων να ανατρέψουμε και να ακυρώσουμε αυτή τη βρωμερή συμφωνία με νέο δημοψήφισμα αμέσως μετά τις εκλογές» δήλωσε εξερχόμενος της Βουλής αμέσως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Συγχαρητήρια Ζάεφ στον Τσίπρα

Λίγα λεπτά μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ έγραψε στο Twitter:

Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη, μαζί με τους λαούς μας φτάσαμε σε μία ιστορική Συμφωνία. Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών. Για αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης.