«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική, θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το περιστύλιο της Βουλής.

Ads

Σε ένα ενωτικό μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι με το σημερινό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι όσοι διαφωνούν θα δουν σύντομα τα οφέλη της Συμφωνίας. «Ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια των πολέμων των διενέξεων του εθνικιστικού μίσους» πρόσθεσε και ευχαρίστησε «τους 153 βουλευτές του Κοινοβουλίου μας που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις, άντεξαν και προέταξαν το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι το όφελος για τη χώρα μας».

«Θα τους ευγνωμονούν στο μέλλον γιατί έβαλλαν το θεμέλιο για τη συνεργασία» επισήμανε: «Καλωσορίζουμε την νέα χώρα που γεννήθηκε, τη Βόρεια Μακεδονία. Θα είναι μια φίλη χώρα. Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, εδραιώνοτνας τον ηγετικό της ρόλο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους που συνέβαλλαν, παρά τις διαφωνίες τους, να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού όλες αυτές τις μέρες που συζητάμε σε βάθος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το επόμενο βήμα είναι το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «αγωνίζομαι για λύσεις δεν είμαι φίλος της αδράνειας αλλά οι λύσεις απαιτούν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».