Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν αιτηθεί ΝΔ και ΚΚΕ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, 159 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 137 «κατά» και 2 «παρών», σε σύνολο 298 ψήφων. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδης, «όχι» η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα και «παρών» οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου. Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά. Για επιτακτική ανάγκη ψήφισης του Ασφαλιστικού ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι «όταν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της» θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στις συντάξεις.
Την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί επί των άρθρων. Ωστόσο, προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν λόγω της συμμετοχής των υπαλλήλων της Βουλής στην 24ωρη κινητοποίηση. ΝΔ και ΚΚΕ δήλωσαν πως και την Πέμπτη θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα, η ΝΔ σημείωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα που έχουν εκφραστεί ενστάσεις ή ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Αλλά και το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών του Κοινοβουλίου, σεβόμενο την απεργία των υπαλλήλων της Βουλής, ανακάλεσε την απόφασή του και επισήμανε ότι θα παραβρεθεί στη Βουλή προκειμένου να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «ουσιαστικά στοιχιζόμαστε με όλους εκείνους, ΝΔ, ΚΚΕ που θέλουν ονομαστικές ψηφοφορίες στα άρθρα, αλλά τυπικώς για αυτήν την διαδικασία δεν έχουμε τους 15 βουλευτές, εμείς θα καταθέσουμε με 14, γνωρίζοντας ότι τυπικά δεν είμαστε εντάξει», καθώς ο βουλευτής του κόμματος κ. Βορίδης θα βρίσκεται στο Όσλο.
Επιτακτικό το «ναι» για το μέλλον των επόμενων γενεών
Από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο σχετικά με το ασφαλιστικό του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παρατηρήσεις και προτάσεις των βουλευτών. «Αν τα πράγματα στο ασφαλιστικό μείνουν ως έχουν, θα κινδυνεύσουν οι πολίτες, όχι η κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν πρέπει οι επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας φυγομαχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις, θα μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αυτός είναι ο στόχος παρά τις δύσκολες αποφάσεις που είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να πάρουμε για να διασώσουμε την οικονομία και το ασφαλιστικό».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται τον πατριωτισμό προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της. «Ας εφάρμοζαν 6,5 χρόνια αυτά που σήμερα προτείνουν» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως «το μνημόνιο αποτελεί το μνημόσυνο της διακυβέρνησης της ΝΔ». Τέλος, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερβούν το μικροκομματικό συμφέρον και να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην προσπάθεια, όπως είπε, για μια καλύτερη Ελλάδα.
Εν μέσω αντιπαραθέσεων η συζήτηση στην Ολομέλεια
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας», δεσμευόμενος παράλληλα ότι «αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές».
Ο Α. Λοβέρδος μίλησε για την πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή «που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους». Απευθυνόμενος και προς τους βουλευτές του κόμματός του ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, ο κ. Λοβέρδος μίλησε «για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας». Κάθε εξάμηνο ο υπουργός θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης: «Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή».
Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε λάθος τον διλημματικό τόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο και κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας. Ο Α. Λοβέρδος στράφηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας πολιτικό σαλταδορισμό την «προτροπή» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπερασπιζόμενος το σημερινό καταρρέον σύστημα ως δήθεν αναδιανεμητικό αβαντάρει τους μεγαλοσυνταξιούχους.
«Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει» υπογράμμισε ο υπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το 90% του νομοσχεδίου είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως κατατέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο πριν τεθεί θέμα ΕΚΟΦΙΝ και μνημονίου. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών» και αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την ανάγκη υπερψήφισης του Ασφαλιστικού ως εκπλήρωση χρέους Δικαιοσύνης απέναντι στις επόμενες γενιές. «Αν συνεχίζαμε έτσι, αν δεν επεμβαίναμε τώρα, θα ήταν ζήτημα λίγων ετών να μην υπάρξει πλέον ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Η προηγούμενη γενιά, δηλαδή οι πατεράδες μας δεν ανέλαβαν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, όπως δεν τις ανέλαβαν και όλες οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωση τους τραγικούς χειρισμούς κα παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «συνιστά απύθμενη υποκρισία αυτό που λένε κάποιοι ότι δεν θα υποταχθούν στην Τρόϊκα. Για μένα όμως υπάρχει μία άλλη Τρόϊκα, που όλοι επίσης έχουμε. Είναι τα τρία μου παιδιά και είναι πιο αυστηρή και πιεστική η ευθύνη μας».
Στην ομιλία του Α. Λοβέρδου απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας». Ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε πως «Ορισμένα άρθρα θα τα στηρίξουμε, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών που είναι και στο δικό μας πρόγραμμα. Θέλω όμως ένα ελαφρυντικό για να στηρίξω το νομοσχέδιο», και κάλεσε όσους «στήριξαν το Μνημόνιο και τις συνέπειές του, τουλάχιστον να καταψηφίσουν αυτά που δεν ήταν στο Μνημόνιο».
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης – μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε. «Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη» κατηγόρησε την κυβέρνηση η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε σειρά προηγμένων χωρών της ΕΕ, που «ούτε Καραμανλή είχαν, ούτε Σημίτη». Στο παραπάνω πλαίσιο, στο μεν ΠΑΣΟΚ εναποτίθεται ο ρόλος του «νεκροθάφτη του λειψάνου του Ασφαλιστικού», η δε Νέα Δημοκρατία, σηκώνει με τον Αντώνη Σαμαρά τον τόνο αδικαιολόγητα, κατά την κ. Παπαρήγα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως «φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη», με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που «χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως «ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα», προσθέτοντας ωστόσο, πως «λύση μέσα απ’ την Τρόικα δεν υπάρχει». Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Aσφαλιστικό στο πλαίσιο του άρθρου 44 του Συντάγματος, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές κυρίως της πλειοψηφίας να σταθούν κατά τη βραδινή ψηφοφορία στο ύψος των περιστάσεων «και να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους». Επίσης, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για «ιδεολογική μετάλλαξη», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση και το όποιο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα».
«Δεν έχει γίνει κατανοητό το τι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η διάλυση του Ασφαλιστικού βρίσκεται μπροστά μας. Ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις τον Μάιο και τον Ιούνη» απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σύνταξη αξιοπρέπειας για έναν εργαζόμενο με 35 έτη ασφάλισης, τα 810 ευρώ αντί για 1050;» επανήλθε ο Αλ. Τσίπρας. «Σήμερα, με 35 χρόνια ασφάλισης και με 1000-1200 ευρώ μισθό, ο εργαζόμενος έχει σύνταξη 700 ευρώ στο ΙΚΑ και η μέση σύνταξη στο ΙΚΑ είναι της τάξης των 680 ευρώ» ανταπάντησε ο Γ. Κουτρουμάνης.
«Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα. Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας κε υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αυτά που κάνετε στις εργασιακές σχέσεις, δεν τόλμησε να τα κάνει κανένα καθεστώς, όσο σκληρό και απάνθρωπο πέρασε απ’ τη χώρα. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Όχι στον δρόμο της μπανανίας και του προτεκτοράτου, σε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ρύθμιση του ιδιωτικού και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος – μια πολιτική που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας, την επιβίωση του έθνους» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
«Υπέρ» του νομοσχεδίου Μπακογιάννη, Κιλτίδης – Ενστάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Υπέρ του ασφαλιστικού δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η ανεξάρτητη βουλευτής τόνισε πως η μεταρρύθμιση είναι υποχρέωση του Μνημονίου και «πιστή στην ψήφο μου στο Μνημόνιο θα ψηφίσω ‘ναι’ στο νομοσχέδιο αλλά θα καταψηφίσω όσες διατάξεις είναι αμφισβητούμενες συνταγματικά και αυτές που πλήττουν την καθημερινή ζωή των γυναικών». Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κώστας Κιλτίδης είχε δηλώσει ότι τα ψηφίσει υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση κορυφής για το Ασφαλιστικό
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >