Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους», ενώ στη συνέχεια θα λάβει χώρα ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, ύστερα από το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν ΚΚΕ και ΝΔ.

Ads

Τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση, που βασίζονται στην αρχή ότι υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του μνημονίου, παρουσίασε σήμερα, στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Η κυβέρνηση βυθίζει τη χώρα στην ύφεση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής δήλωσε, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας εν όψει της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό. Ο Γ.Πεταλωτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τελευταίο στάδιο θα πεισθούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και θα υπερψηφίσουν το «ρεαλιστικό» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει αμφιβολία, καχυποψία, ακόμη και άγνοια πτυχών του νομοσχεδίου.

Από την κυβερνητική παράταξη εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν «ανταρσίες» και ότι οι βουλευτές του κόμματος θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ύστερα και από τις επανειλημμένες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών (π.χ. Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος). Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, με τους τρεις διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ (Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου) να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ads

Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής και Μ. Τιμοσίδης υπογράμμισαν χθες ότι αναμένουν τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο δε ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΝΔ Κώστας Κιλτίδης αναμένεται να υπερψηφίσει το Ασφαλιστικό επί της αρχής. Ως προς τη στάση που θα τηρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμάται πως αυτή θα καθοριστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά τη λήξη της ονομαστικής ψηφοφορίας επι της αρχής, ξεκινά η τελική φάση για την κατ’ άρθρο και επί συνόλω ψήφιση του Ασφαλιστικού, την Πέμπτη.

Ενστάσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία, αλλά και βαριές εκφράσεις εκ μέρους των εισηγητών τους, επιτέθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησής του.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τέσσερις προσθήκες στο ασφαλιστικό: μείωση από 30% έως 50% της εξαγοράς του στρατού, εγγύηση του κράτους για αξιοπρεπείς συντάξεις, το επίδομα των 800 ευρώ που αντικατέστησε την 13η και 14η σύνταξη θα αυξάνεται με υπουργική απόφαση μετά από οικονομική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και θα υπάρξει σαφής αναφορά συμμετοχής του κράτους στο ασφαλιστικό με το 1% του ΑΕΠ. Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται με νόμο και όχι με απλή υπουργική απόφαση, όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο και είχε τεθεί ως παρατήρηση από το νομικό συμβούλιο της Βουλής.

Τις χθεσινές τοποθετήσεις των εισηγητών των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισαν οι υψηλοί τόνοι, με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για «ανατροπές που έρχονται με βίαιο τρόπο στη ζωή χιλιάδων οικογενειών», το ΛΑΟΣ να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα ασφαλιστικών δικαιωμάτων», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου πλήττει κυρίως τους νέους καθώς «η βασική του γραμμή είναι πολύ λιγότερα λεφτά, πολύ αργότερα σύνταξη».

Με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο προς ψήφιση Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αναλυτικά μπορείτε να πληροφορηθείτε τις κινητοποιήσεις εδώ.

Διαβάστε σχετικά:

Αλλαγές στο «παρά πέντε» για το Ασφαλιστικό
Στην Ολομέλεια της Βουλής το Ασφαλιστικό
Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Ασφαλιστικού
Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο