Ads

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Αύριο, το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία. Στο μεταξύ, οξύνονται περαιτέρω οι τόνοι μεταξύ των κομμάτων, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επιτίθεται εκ νέου στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, εξαπολύοντας κατηγορίες ότι «είναι σαφές ότι η κ. Παπαρήγα και η ανεύθυνη τυχοδιωκτική ομάδα γύρω από την ηγεσία του ΚΚΕ θέλουν έναν νεκρό».

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πριν από την ψηφοφορία του Ασφαλιστικού, μια πρόταση που έχει κατατεθεί στο Μαξίμου προκειμένου μέσω της συζήτησης να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Βήμα», σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις η κυβέρνηση ετοιμάζει με μυστικότητα μια σημαντική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό με στόχο να αλλάξει το κλίμα πριν από την ψηφοφορία. Ταυτόχρονα, επιχειρείται ο εντοπισμός λύσεων για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχει διατυπώσει το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται την Τετάρτη, οπότε θα ανέβουν και οι δυο στο βήμα της Βουλής. Η αντιπολίτευση φέρεται να σκοπεύει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο, κάτι που θα φέρει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας και στα δυο μεγάλα κόμματα. «Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην χθεσινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του κόμματός του και ζήτησε από τα άλλα κόμματα να αφήσουν πίσω «τα μικροκομματικά παιχνίδια, καθώς παίζεται η τύχη της χώρας μας». Ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την προτίμηση ότι πρέπει «όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό Ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα».

Ads

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της αναμένεται να αποσαφηνίσει τη στάση της σχετικά με το νομοσχέδιο σήμερα. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, δεν αποκλείεται αυτή να περιλαμβάνει και το «ναι» στις ανώδυνες ρυθμίσεις και το «όχι» στις δύσκολες αλλαγές. Την Τετάρτη πάντως, ο πρόεδρός της Α. Σαμαράς αναμένεται παρουσιάσει την πρότασή του για «μια άλλη πολιτική» πέραν του μηχανισμού στήριξης της τρόικας.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πάντως σε γραμμή απόλυτης απόρριψης του νομοσχεδίου. Και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας σκοπεύει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ενώ κάλεσε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους και όχι αυτήν της κομματικής πειθαρχίας». Σήμερα, Δευτέρα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα για το Ασφαλιστικό, με στόχο, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, να ενημερωθούν οι βουλευτές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία για τα προβλήματά τους. Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται και ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Το ΛΑΟΣ είναι ασαφές το πού ακριβώς στέκεται στο ζήτημα, πάντως χρεώνει σε αμφότερα τα μεγάλα κόμματα «την αποπνικτική ατμόσφαιρα των ασφαλιστικών συμπιέσεων».

Σφοδρή επίθεση Θ. Πάγκαλου κατά ΚΚΕ και Παπαρήγα


Επίθεση στη γραμμή του ΛΑΟΣ κατά του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα» αλλά και χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του στο κανάλι Mega: «Είναι σαφές ότι η κ. Παπαρήγα και η ανεύθυνη τυχοδιωκτική ομάδα γύρω από την ηγεσία του ΚΚΕ θέλουν έναν νεκρό», δηλώνει ο κος Πάγκαλος και συμπληρώνει: «Το πρόβλημα είναι ότι οι νεκροί που υπάρχουν είναι από την άλλη πλευρά. Οι νεκροι της ΜΑΡΦΙΝ που κάηκαν από δολοφόνους ακροαριστερούς που είχαν εγκολπωθεί τα κηρύγματα της κ. Παπαρήγα, του κ. Τσίπρα και άλλων τέτοιων, το ίδιο ταυτόχρονα και ο αστυνομικός που δολοφονήθηκε. Δεν θα ήταν σκόπιμο να προσφέρουμε στην κ. Παπαρήγα νεκρούς και τραυματίες σε μια βίαιη σύγκρουση που θα ξέφευγε από τον έλεγχο, για να μπορέσει να στήσει την αδιέξοδη πολιτική της». Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι με τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια δυσφημείται η χώρα «σε όλες τις τουριστικές αγορές του πλανήτη».

Οσο για τα άλλα θέματα, κ. Πάγκαλος τονίζει ότι θεωρεί επιβεβλημένη την κομματική πειθαρχία σε μείζονες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία πρέπει να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα και αποδίδει στην οικονομική στενότητα τις ενδοκυβερνητικές κόντρες.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. «Γεννήθηκαν νέοι Γκέμπελς» αναφέρει η ανακοίνωση-απάντηση του Περισσού, που χαρακτηρίζει «ΚΥΠατζήδικη» τη φρασεολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης: «Γεννήθηκαν νέοι Γκέμπελς. Το μόνο που δεν έχει πει ακόμα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το ΚΚΕ είναι υπεύθυνο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ειδικά ο κ. Πάγκαλος με όσα είπε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” και στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA”, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά με την ΚΥΠατζήδικη φρασεολογία του ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη για κάθε είδους προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Είναι επικίνδυνοι, οι εργαζόμενοι πρέπει να αγρυπνούν».

«Έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε από το να απαντάμε στον υβριστή υπουργό. Άλλωστε είναι γνωστό πως κάθε φορά που η κυβέρνηση στριμώχνεται και διαπιστώνει την απομόνωσή της από την κοινωνία επιστρατεύει τον γνωστό κ.Πάγκαλο» ήταν το σχόλιο του Π.Σκουρλέτη από τον Συνασπισμό.

«Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε μια άποψη, την άποψή του. Από κει και πέρα προβληματιζόμαστε όλοι για τη στάση του ΚΚΕ που αντί να βοηθάει στη συγκεκριμένη περίπτωση τους Έλληνες πολίτες εργαζόμενους, με τις πρακτικές του πυροδοτεί καταστάσεις που κάθε άλλο παρά έχουν να κάνουν με την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Πεταλωτή σχετικά με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει τίποτε ξαφνικό, το ΚΚΕ έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη τακτική που την βλέπουμε καθημερινά, στα λιμάνια, στην κατάληψη της Ακρόπολης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ακόμα ότι «ο κάθε πολιτικός φορέας είναι υπεύθυνος για τις τακτικές που επιλέγει” και ότι “εκεί που γινόμαστε υπόλογοι όλοι είναι ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος περνάει δύσκολες μέρες και που με κάποιες τέτοιες τακτικές γίνονται ακόμα δυσκολότερες».

24ωρη απεργία την Πέμπτη

Τα εργατικά συνδικάτα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη γενική απεργία να έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη, ενώ ζητούν την απόσυρση του Ασφαλιστικού και προσδοκώντας σε βελτιώσεις επί του Εργασιακού. «Πρέπει να κρατήσουμε ισχυρό τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να κατοχυρώσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί καμία ρύθμιση που οδηγεί εκ νέου σε άδικα και δυσβάσταχτα μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, στην οποία τονίζεται: «Απαιτούμε να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο και να σταματήσει η Κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών. Να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ».

Σήμερα, Δευτέρα, η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων, πως «σε κάθε περίπτωση οι διαφωνίες μας παραμένουν καθ’ ολοκληρία. Αναγκαζόμαστε όμως να παρέμβουμε για ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, αυτών δηλαδή που βρίσκονται στις πλέον επισφαλείς και κατά τεκμήριο στις πλέον χαμηλά αμειβόμενες εργασίες του Ιδιωτικού Τομέα. Ζητάμε, σε κάθε περίπτωση, η θετική μέριμνα για την ισχύ των προϋπάρχουσων όρων συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους πριν την 01.01.1983 την οποία ορθώς διατηρείτε να επεκταθεί και στην προαναφερόμενη κατηγορία των ασφαλισμένων του Ιδιωτικού Τομέα στο ΙΚΑ».

Τη συμμετοχής της στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 8 Ιουλίου γνωστοποίησε και η ΓΣΕΒΕΕ, καλώντας όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία σε όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Τη συμμετοχή της αποφάσισε και η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη, εκτός από δύο σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Τη συμμετοχή της στην απεργία της Πέμπτης ανακοίνωσε και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας την Πέμπτη, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00. Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.