Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος των 16 ηγετών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Η 1η δόση της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης θα δοθεί έως τα Μέσα Μαΐου, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Αμαντέο Αλταφάζ, ενώ Γαλλία και Αυστρία ενέκριναν τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Στη Γερμανία, από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν να μετατραπεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ απέστειλε πρόσκληση στους αρχηγούς κρατών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να παραστούν στη σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και ώρα 20:00. «Οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν την κρίση, για την ευρωζώνη» επισημαίνεται στην επιτολή.

Από την πλευρά τους, ο Αμαντέο Αλταφάζ, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει, έως τα μέσα Μαΐου, την πρώτη δόση της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης. «Αυτό θα συμβεί ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης στα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών- μελών, της εκταμίευσης των χρημάτων που τους αναλογούν» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αποφάσισε το Eurogroup την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί σε αυτό το πρόγραμμα με την υπογραφή τους.

Ads

Γαλλία και Αυστρία ενέκριναν τη βοήθεια προς την Ελλάδα

Ενέκρινε κατά τη διάρκεια της νύκτας η Γαλλική εθνοσυνέλευση το σχέδιο «για άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας» προς την Ελλάδα, ύψους 16,8 δισ. ευρώ διμερών δανείων για μία τριετία με επιτόκιο 5%, με 3,9 δισ. να εκταμιεύονται μέσα το 2010. Η οικονομική βοήθεια από τη Γαλλία εντάσσεται στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας 110 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Κυριακή από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, στα χαμηλότερα επίπεδου έτους έπεσε σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σε μία σπάνια περίπτωση ομοφωνίας μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, το κυβερνών κόμμα UMP και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης PS υπερψήφισαν την παροχή δανεισμού προς την Ελλάδα, με επιτόκιο 5%. Κατά του νόμου ψήφισαν το Κομουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα της Αριστεράς και ο πρώην βουλευτής του UMP (νυν Ορθώσου Δημοκρατία) Νικολά Ντιπόν-Αινιάν.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από τη Γερουσία, κάτι που πιθανότατα θα γίνει την Πέμπτη. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός και χωρίς τροποποιήσεις, έπειτα από τη συζήτησή του το απόγευμα.

Στο μεταξύ σήμερα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε στο 1,3112 δολάριο για ένα ευρώ, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο εδώ και ένα χρόνο.

Αλλά και στην Αυστρία, το υπουργικό Συμβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα τη συμμετοχή της χώρας στην οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν η ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Καθώς η συμμετοχή της Αυστρίας στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου αυτού στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τροποποίηση αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη χωρίς πρόβλημα, από το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι «Το εάν το μερίδιο της Αυστρίας, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, θα είναι αρκετό, ή το εάν θα προκληθούν επιπλέον επιβαρύνσεις για την Αυστρία, εξαιτίας της Ελλάδας η λόγω προβλημάτων άλλων χωρών της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να απαντηθεί».

Η Σλοβακία, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χθες, Δευτέρα, δεν θα ψηφίσει υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα παρά μόνο μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, επιμένοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες περικοπές πριν λάβει οποιοδήποτε ποσό από τη χώρα του.

Ο πρωθυπουργός Robert Fico επιδιώκει την επανεκλογή του στις 12 Ιουνίου και η βοήθεια προς την Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα από τα βασικά προεκλογικά ζητήματα που απασχολούν τους υποψήφιους, καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά στην παροχή ενίσχυσης προς την ελληνική οικονομία.

Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν από τη Γερμανίδα καγκελάριο να μετατραπεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Το αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) αύξησε την ένταση που επικρατούσε σε ό,τι αφορά το μηχανισμό της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στους Γερμανούς.

Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, οποιαδήποτε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο μπορεί να γίνει επιπρόσθετα ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή για να περάσει μια πρόταση χρειάζεται να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ή 312 ψήφους. Αν η πρόταση δεν ψηφιστεί, πέφτει η κυβέρνηση.

Τα αληθινά στοιχεία του ελληνικού χρέους από τον Ιούλιο επιθυμεί να γνωρίζει η Eurostat.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία που ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί να γνωρίζει τα αληθινά στοιχεία του ελληνικού χρέους από τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας σε συνέντευξη του σε γερμανικό περιοδικό.

«Ελπίζω ότι με την βοήθεια των ελληνικών αρχών θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την θερινή παύση, δηλαδή από τα μέσα Ιουλίου» δήλωσε ο Γουόλτερ Ραντερμάχερ στο περιοδικό Taggespiegel που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω το έλλειμμα της Ελλάδας, εκτιμώντας το στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009.

Διαβάστε σχετικά:
«Τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα εξαντλούν την υπομονής της Ευρώπης»
Απεργιακό διήμερο ξεκινά σήμερα
Σόιμπλε: «Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα»
Τα μέτρα για την οικονομία πλήττουν σοβαρά την ΝΔ