Αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση που θα κρατήσει η ΝΔ στην επερχόμενη ψηφοφορία για τα νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή, καθώς διαφορετικές προσεγγίσεις και τακτικές αναφορικά με την επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα σκληρά μέτρα που απορρέουν αποκαλύπτουν το βάθος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα «στρατόπεδα» Σαμαρά και Μπακογιάννη. Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, «ρίχνει το γάντι» στον τέως πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, δηλώνοντας έκπληκτος για το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν έχει τοποθετηθεί αναφορικά με την οικονομική κρίση.

Ads

Εκπρόσωποι του κ. Σαμαρά τηλεφώνησαν τις προηγούμενες μέρες στους βουλευτές με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν αν η ηγεσία του κόμματος επιλέξει το «Ναι» ή το «Όχι». Η «γύρα», όμως, δεν έλυσε το πρόβλημα, καθώς οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν τελείως διαφορετικές. Βουλευτές προσκείμενοι στην κ. Μπακογιάννη προειδοποίησαν ότι, στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ καταψήφιζε τα μέτρα, θα υπήρχε σαφέστατη και δημόσια διαφοροποίηση από μέρους τους. «Ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει δυσβάσταχτες θυσίες. Οι θυσίες αυτές δεν πρέπει να πάνε χαμένες», δήλωσε η τέως υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος συνάντησης -την Τρίτη- με τον κ. Σαμαρά στα γραφεία του κόμματος. «Ζήτησα από τον πρόεδρο της ΝΔ να κουβεντιάσουμε τον τρόπο που οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτατη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», σημείωσε. Η ίδια ανέφερε ότι «οι νοοτροπίες του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα».

Το εσωκομματικό μέτωπο στη δεξιά παράταξη, λοιπόν, οφείλει να λαμβάνεται υπόψη ως προς τη στάση που θα επιλέξει να τηρήσει η Ρηγίλλης στη Βουλή με αντικείμενο τα οικονομικά μέτρα. Στην περίπτωση που η γραμμή Σαμαρά κατευθύνει προς την καταψήφιση των κυβερνητικών χειρισμών, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των στελεχών που πλαισιώνουν την κ. Μπακογιάννη. Ενδεχομένως, βέβαια, η προοπτική μιας περαιτέρω κλιμάκωσης των σχέσεων με το αντίπαλο «στρατόπεδο» να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο -διαφαινόμενη η επιδίωξη να προωθηθεί ένα προφίλ «υπευθυνότητας»- για την υπερψήφιση της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.

Πάντως, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η πρόταση να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο επί της αρχής και να καταψηφιστεί σε επί μέρους άρθρα. Βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν και για παραινέσεις από συναδέλφους τους στην ΕΕ υπέρ της έγκρισης των μέτρων, προκειμένου να σταλεί μήνυμα συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος. Εκτός από την κ. Μπακογιάννη, σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, (μάλλον και) Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ανοιχτά υπέρ της καταψήφισης έχουν τοποθετηθεί στελέχη όπως ο βουλευτής, Πάνος Καμμένος, ο οποίος -μιλώντας στο Βήμα Fm- διαμήνυσε ότι αν το κόμμα του υπερψηφίσει τα μέτρα ο ίδιος θα υποβάλει παραίτηση, αλλά και ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης: «υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και αυτές ξεπεράστηκαν».

Ads

Η Ρηγγίλης κατηγορεί την τέως υπουργό Εξωτερικών ότι -με την τοποθέτηση πως «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»- προκατέλαβε την ηγεσία ως προς τη στάση του κόμματος επί της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Άλλωστε, η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη να ζητήσει με επιστολή στο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τασούλα, τη σύγκληση του οργάνου με αντικείμενο τις οικονομικές εξελίξεις έλαβε την απάντηση: «Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει».Πέρα από τις οποιεσδήποτε προσωπικές αντιπαραθέσεις, η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο την όποια πολιτική απόσταση ανάμεσα στους πρεσβευτές της «λαϊκής δεξιάς» και τους εκπρόσωπους των «φιλελεύθερων», καθώς οι μεν παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες των λαϊκών κεκτημένων, οι δε προσδοκούν στην επιτάχυνση των περιβόητων διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm, ο κ. Γιακουμάτος εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός απέχει από τη συζήτηση για την οικονομία, λέγοντας: «Με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ και με έχει αγριέψει που ο Καραμανλής δεν έχει μιλήσει για την κρίση». Ο ίδιος, μάλιστα, αξίωσε τη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την απόδοση ευθυνών: «Αν δεν πάει κάποιος φυλακή, αν κάποιος δεν τιμωρηθεί, αν κάποιοι δεν πληρώσουν, τότε δεν έχουμε λόγους ύπαρξης οι πολιτικοί. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν πρέπει να πληρώνουν όλοι. Πρέπει εκ των ουκ άνευ και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όλοι να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια». Στο μεταξύ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με ξένα κόλλυβα δεν κάνεις μνημόσυνο…», στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση συναίνεσης την οποία επιλέγει ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα και το μηχανισμό στήριξης. «Δεν σκέφτονται πόσο υποφέρει ο κόσμος», συμπλήρωσε.

Γενικότερα, βουλευτές της ΝΔ μεταφέρουν αρνητικά μηνύματα από την κομματική βάση για τον τέως πρωθυπουργό, υπό το πρίσμα ότι ο ίδιος ευθύνεται, γνώριζε και δεν έπραξε για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του επικείμενου συνεδρίου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Δεν επανιδρύσαμε το κράτος. Εκεί αποτύχαμε. Και πρέπει να λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Αν είχαν γίνει δεκτές κάποιες εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί, ενδεχομένως κάποια πράγματα να μην είχαν γίνει έτσι».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του ίδιου όσο και μετέπειτα, δεν είχε προβλέψει την κρίση.