Νομιμότατη χαρακτηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη δημοσίευση των φωτογραφιών των εκδιδόμενων γυναικών, που βρέθηκαν οροθετικές, απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχτεί η απόφαση αυτή των αρχών. Καλώς δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες των οροθετικών ιερόδουλων, εκτίμησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε την ποινικοποίηση της «απροφύλακτης» επαφής με τις ιερόδουλες. Πάντως, οι αντιδράσεις για την υπόθεση συνεχίζονται, με το ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει κατάφωρη καταπάτηση τη δημοσίευση των ονομάτων και φωτογραφιών των γυναικών. Για στιγματισμό και νέα θυματοποίηση των γυναικών μιλά η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, εντοπίστηκαν θετικές στον ιό HIV άλλες πέντε γυναίκες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 17.

Ads

Μέσω Facebook, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε τις αντιδράσεις για την υπόθεση ως υπερβολικές, σημειώνοντας ότι η δημοσίευση των στοιχείων είναι νομιμότατη -«κι ας κόπτονται οι Φαρισαίοι»-, καθώς η προστασίας της δημόσιας υγείας είναι υπέρτερο αγαθό του δικαιώματος στην προσωπικότητα.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ιερόδουλων με AIDS ήρθαν στην δημοσιότητα μετά από εντολή των δικαστικών αρχών, διότι θεωρούνται κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Οι αντιδράσεις για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών αυτών είναι κατά τη γνώμη μου υπερβολικές. Διότι αγνοούν ότι εδώ υπάρχει σύγκρουση δύο δικαιωμάτων. Από τη μια πλευρά του δικαιώματος στην προσωπικότητα της ιερόδουλης και από την άλλη πλευρά, του υπέρτερου δικαιώματος στην προστασία της δημόσιας υγείας».
 
«Η δημοσίευση είναι νομιμότατη και ας κόπτονται οι Φαρισαίοι. Η φωτογραφία εξυπηρετεί την άμεση αναγνώριση, καθώς προφανώς και οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται. Εξάλλου, μπορεί να εκδίδονται σε πολλούς οίκους ανοχής ή στο δρόμο», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, τόνισε πως πρέπει να «σέβεσαι τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα όλων, γιατί δικαιώματα έχει και αυτός που μπορεί να έχει μολυνθεί και να μην το ξέρει. Έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην προστασία της υγείας».
 
«Δεν μπορείς να δίνεις προφανώς την εικόνα ενός προσώπου που συλλαμβάνεται ή που πάσχει από AIDS, παρά μόνο όταν υπάρχει υπέρτερο αγαθό το οποίο θίγεται, αγαθό δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Άρα», συνέχισε, «όταν υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι είσαι υποχρεωμένος να τους προτρέψεις να πάνε να κάνουν μια εξέταση».
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απέδωσε την Τετάρτη μεγάλη ευθύνη και στους πελάτες, λέγοντας ότι θα έπρεπε να δίνονται στη δημοσιότητα ακόμη και οι δικές τους φωτογραφίες, καθώς έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη διασπορά του ιού HIV. Τόνισε, επίσης, ότι αν οι ιερόδουλες ευθύνονται κατά 50%, η ευθύνη όσων συνευρίσκονται απροφύλακτα με αυτές ξεπερνά το 50%.
 
Όπως εξήγησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα η καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τζ. Κρεμαστινού, 1.600 άνδρες έχουν τηλεφωνήσει έως στιγμής στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των 12 γυναικών που έχουν βρεθεί οροθετικές. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και, όπως τόνισε η κ. Κρεμαστινού, αυτοί που αγωνιούν είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.
 
Μιλώντας για τους πελάτες των ιερόδουλων, οι οποίοι δεν παίρνουν προφυλάξεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για βαρύτατη αμέλεια, σημειώνοντας: «Αγνοείς τα πάντα, πηγαίνεις χωρίς προφύλαξη σε χώρους που ξέρεις ότι δεν ελέγχονται και μετά επιστρέφεις στη σταθερή σχέση σου, τη γυναίκα σου, και την μολύνεις και αυτή». Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ακόμη και ποινική ευθύνη για όσους ζητούν, έναντι υψηλού αντιτίμου συνήθως, να έχουν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με εκδιδόμενες γυναίκες. Σημειώνεται ότι αρκετά από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες ημέρες αφορούσαν παντρεμένους άνδρες με οικογένειες. Οι άντρες, που τηλεφώνησαν, ήταν κυρίως ηλικιών 35 με 45 ετών.
 
Από την πλευρά της, η κ. Κρεμαστινού τόνισε πως είναι γνωστό στις υγειονομικές αρχές ότι από το τέλος του 2010 υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων μολύνσεων με τον ιό του AIDS, η οποία υπερβαίνει το 1.250%, ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, αλλά πέραν αυτής καταγράφεται και νέα μεγάλη αύξηση μόλυνσης με τον ιό στον γενικό πληθυσμό, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 52%, μεταξύ των ετών 2010-2011.
 
«Αποδείχθηκε -και δυστυχώς αποδεικνύεται συνεχώς- ότι αυτό που λέμε ‘ασφαλές σεξ’ έχει ατονίσει σημαντικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», κατέληξε η κ. Κρεμαστινού. Τόνισε, ωστόσο, πως όσοι έχουν σοβαρή υποψία ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV θα πρέπει, μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες, να αναζητούν βοήθεια στις μονάδες λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς μπορούν να πάρουν αντιρετροϊκή αγωγή και να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσουν στο μέλλον.
 
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο κέντρο της Αθήνας. «Το κέντρο θα καθαρίσει» είπε και εξήγησε ότι δεν είναι προεκλογικά τα όσα λέγονται, καθώς, όπως υπογράμμισε, «το φαινόμενο συνάντησε την πορεία της χώρας προς τις εκλογές και όχι οι εκλογές το φαινόμενο». Σημείωσε ότι είχε μιλήσει στο παρελθόν για την υγιεινομική βόμβα στην Αθήνα και είχε στείλει επιστολές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
 
Στον αντίποδα, στις αντιδράσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», των οργανώσεων «Κέντρο Ζωής», «Praksis» και Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία και των Οικολόγων Πρασίνων, προστίθεται και εκείνη της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει «κατάφωρη καταπάτηση» τη δημοσίευση των ονομάτων και φωτογραφιών οροθετικών γυναικών.
 
«Στην αρχή ήταν διαδηλωτές της 12ης Φλεβάρη, μετά οπαδοί του Παναθηναϊκού, ύστερα τα σπίτια των μεταναστών και τώρα οροθετικές γυναίκες. Η μνημονιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπατήσει κάθε άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Συντάγματος. Τελευταία κατάφωρη καταπάτηση είναι η δημοσίευση των ονομάτων και φωτογραφιών οροθετικών γυναικών. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα πέτυχε άλλη μια ευρωπαϊκή -ίσως και παγκόσμια- πρωτοτυπία: παραβίασε το απόρρητο της λίστας οροθετικών.
 
Οι 12 αυτές γυναίκες, των οποίων οι φωτογραφίες κυκλοφορούν σε κάθε εφημερίδα και επαναλαμβάνονται συνεχώς στα βίντεο των δελτίων ειδήσεων, θα ζουν πλέον εξοστρακισμένες. Πώς θα ξεφύγουν από τα κυκλώματα της πορνείας όταν δεν θα μπορούν να βρουν πουθενά δουλειά; Πως θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία όταν θα κινδυνεύουν να λιντζαριστούν από οποιοδήποτε που θα τις αναγνωρίσει; Πώς θα συνεχίσουν την προσωπική τους ζωή ύστερα από τον εξοστρακισμό που τους επέβαλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
 
Πρόκειται για δημόσια διαπόμπευση, που στόχο δεν έχει να ενημερώσει την κοινωνία για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά να καλλιεργήσει το φόβο και το ρατσισμό για μια ακόμα φορά. Την ευθύνη τη χρεώθηκαν αποκλειστικά οι γυναίκες αυτές και όχι οι «πελάτες», που μάλιστα πλήρωναν παραπάνω χρήματα προκειμένου να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Με τη λογική του υπουργείου θα έπρεπε και τα ονόματα και οι φωτογραφίες των χιλιάδων που έσπευσαν να καλέσουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ να δοθούν στη δημοσιότητα.
 
Αλίμονο αν το όραμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εφαρμοστεί. Τότε οι άστεγοι, οι οροθετικοί, οι ουσιοεξαρτημένοι, οι μετανάστες και ποιος ξέρεις ποιοι ακόμα, δεν θα έχουν καμία θέση στην κοινωνία. Τότε θα επικρατήσει η ουτοπία τους: μια κοινωνία αποστειρωμένη από φτώχεια και δυστυχία. Μια κοινωνία που θα στέλνει στους υπονόμους ανθρώπινες ψυχές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρία ζητήματα για δημόσιο διάλογο και προβληματισμό θέτει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Το πρώτο θέμα, κατά τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, «αφορά στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οροθετικών γυναικών θυμάτων βίας, στιγματίζοντας έτσι και θυματοποιώντας εκ νέου τις γυναίκες αυτές».
 
Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με το ίδιο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική – οικονομική εκμετάλλευση από παράνομα εγκληματικά κυκλώματα, που απομυζούν τεράστια κέρδη. Κατά τη Γ.Γ. «αντί της ανάδειξης της ευθύνης του ”πελάτη” απέναντι στον περίγυρό του και γενικότερα στο σύνολο, η ευθύνη εστιάζεται μόνο στις ίδιες τις γυναίκες που εξαναγκάζονται σε εκπόρνευση, δηλαδή στα ίδια τα θύματα της σωματεμπορίας».
 
Το τρίτο θέμα που αναδεικνύεται «είναι η ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου που διέπει την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση στη χώρα μας» και σημειώνεται ότι «είναι καιρός και στην Ελλάδα να τεθεί το θέμα της ποινικοποίησης και των ευθυνών του ”πελάτη”, όπως έχει γίνει ήδη στην Γαλλία, την Σουηδία και σε άλλες χώρες».

Ads

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπέβαλε σήμερα αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα ποσοστά διασποράς του ιού HIV σε ιερόδουλες και την απειλή για τον γενικό πληθυσμό και τη δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για αδράνεια των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για ολιγωρία, καθώς, όπως αναφέρει, «γνώριζε εδώ και ένα τουλάχιστον έτος τις διαστάσεις της διασποράς του ιού», ωστόσο «δεν υπήρξε καμία στρατηγική πρόληψης και ελέγχου. Η Πολιτεία δεν έπραξε απολύτως τίποτε».
 
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «με μία πρωτοφανή προεκλογική “ανθρωποφάγα” διάθεση δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες των συγκεκριμένων θυτών- θυμάτων, μία κατάφορη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων…».
 
Ο ΙΣΑ καταλήγει ότι «τόσο η γνώση των αρμοδίων εδώ και ένα έτος για συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και η δημοσιοποίηση των ονομάτων και φωτογραφιών των θυτών-θυμάτων, γεννά ενδεχόμενα ζήτημα ποινικών ευθυνών που θα πρέπει να διερευνηθούν».

Ανησυχητικά τα στοιχεία για το Aids στην Ελλάδα
 
Στο μεταξύ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα μολυσμένων με AIDS ιερόδουλων, η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής- Σεξουαλικής Υγείας αναφέρει πως τρεις στους τέσσερις νέους, ηλικίας 14- 29 ετών, που επικοινωνεί με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, δεν χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό. Μέσα στο 2011, 47 άτομα πέθαναν από AIDS, ενώ το 2011 σε σχέση με το 2010 ο αριθμός των περιστατικών HIV αυξήθηκε κατά 57%.
 
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας και του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, «οι έφηβοι, οι νέοι και οι γονείς χρειάζεται να ενημερωθούν για τη σεξουαλική συμπεριφορά και να μην εθελοτυφλούν φοβούμενοι να δεχθούν την αλήθεια».
 
Οι δύο ανωτέρω φορείς ξεκινούν τον Μάιο ενημερωτική εκστρατεία, που απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό, με σκοπό τη δωρεάν ενημέρωση για τη φύση της νόσου, τους τρόπους μετάδοσής της, τα μέσα προφύλαξης και τις κοινωνικές επιπτώσεις του προβλήματος. Η ενημέρωση έχει ως στόχο την τροποποίηση των μορφών σεξουαλικής συμπεριφοράς που εκθέτουν το άτομο στη λοίμωξη, και παράλληλα την αποτροπή του πανικού και της λανθασμένης συμπεριφοράς προς τους ασθενείς και τους φορείς.
 
Συγκεκριμένα, τα Σάββατα 5, 12, 19 και 26 Μαΐου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., οι συνεργάτες του Ινστιτούτου θα παρέχουν δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά τις υπηρεσίες τους, καθώς και έντυπο υλικό σε όσους το έχουν ανάγκη. Για περισσότερες πληροφορίες τα τηλέφωνα είναι 210-7772100 και 210-6104590.