Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο πιστεύει ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο, φαίνεται πως συμμερίζεται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λικ Κοέν.
 

Ads

«Η λύση των προβλημάτων της Ελλάδας θα απαιτήσει πιθανότατα τη διαγραφή τουλάχιστον ενός μέρους του χρέους της», δήλωσε ο Λικ Κοέν σε συζήτηση που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γκεντ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard.
 
Ακόμα πρόσθεσε πως αν υπάρξουν και πάλι αναταραχές στις αγορές τότε δεν είναι ξεκάθαρο τι άλλα όπλα θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης ανησυχία για την Ισπανία και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα διάσωσης.
 
Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Γερμανία έχει επανειλημμένως απορρίψει την ιδέα κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του χρέους που κατέχουν, ισχυριζόμενη πως αυτό θα ήταν παράνομο.
 
Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και άλλοι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 206 δισ. ευρώ υπέστησαν μείωση 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους νωρίτερα φέτος.
 
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ του χρόνου και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στο επίπεδο δηλαδή που το ΔΝΤ θεωρεί το μέγιστο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.