Υπάρχουν υπηρεσίες στο υπουργείο Πολιτισμού με ειδικά καταρτισμένους εργαζόμενους, που θα μπορούσαν να φτιάξουν τα προγράμματα στήριξης των καλλιτεχνών σε αυτή  τη δύσκολη συγκυρία, αλλά η υπουργός δεν τα αξιοποιεί. Αυτό λέει με λίγα λόγια η ανακοίνωση του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και νήσων στην οποία επισημαίνουν  ότι «Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να στηριχτεί η παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού». Στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών και επισημαίνουν ότι «Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονται στα όρια του βιοπορισμού, αντιμετωπίζουν από τη μια το φάσμα της ανεργίας για όλη την υπόλοιπη χρονιά κι από την άλλη την άλλη την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης».

Ads

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των χώρων πολιτισμού, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων μη διάδοσης του κορoναϊού και δύο εβδομάδες μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι στο θέαμα και ακρόαμα πληροφορήθηκαν ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε το καλοκαίρι.

Σε όλο αυτό το διάστημα, παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων της τέχνης, παρά τα τεκμηριωμένα υπομνήματα των σωματείων, παρά τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, παρά τα μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη της τέχνης σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αρνήθηκε να ασχοληθεί ουσιαστικά με την στήριξη των ανθρώπων του σύγχρονου πολιτισμού.

Ads

Όπως είχαμε επισημάνει και στην από 14/4/2020 ανακοίνωσή μας:

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευθύνη να εισηγηθεί τα κριτήρια για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί από το επίδομα των 800 ευρώ, να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους μικρούς χώρους πολιτισμού, καθώς και να καταρτίσει προγράμματα που θα στηρίξουν τον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού στη δύσκολη συγκυρία που εισέρχεται.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονται στα όρια του βιοπορισμού, αντιμετωπίζουν από τη μια το φάσμα της ανεργίας για όλη την υπόλοιπη χρονιά κι από την άλλη την άλλη την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο χώρο του πολιτισμού δηλώνουμε ότι:

Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει. Η περιφρόνηση στα αιτήματα των εργαζόμενων, η απαξίωση κάθε δημιουργικότητας, ο αυταρχισμός και η προώθηση της ατζέντας των κάθε λογής «χορηγών» και «Ιδρυμάτων» στο χώρο του πολιτισμού είναι η καθημερινή πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ εδώ και πολύ καιρό.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των σωματείων του πολιτισμού και των εργαζόμενων στο θέαμα-ακρόαμα. Ζητάμε να δοθεί αναδρομικά, αλλά και για την υπόλοιπη χρονιά το επίδομα σε όλους όσοι αποδεικνύεται από τα ένσημα ή τη φορολογική τους δήλωση ότι απασχολούνται στο θέαμα-ακρόαμα, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σύμβαση. Ζητάμε η μείωση ενοικίου και οι φορολογικές ελαφρύνσεις να ισχύσουν για όλους τους εργαζόμενους στο θέαμα και ακρόαμα, καθώς και για όλους τους φορείς του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων που έκλεισαν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και είναι υπόθεση του ΥΠΠΟΑ να φροντίσει να προσφέρεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, με βάση τις οδηγίες των ειδικών της υγείας, να βρει τις κατάλληλες λύσεις ώστε να μην υπάρχει ένα καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό, αυξάνοντας γενναία τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ και προσανατολίζοντας τον σε αυτή την κατεύθυνση.

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να στηριχτεί η παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού, τόσο για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων όσο και για την ισότιμη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό: να παραχθούν ντοκιμαντέρ, ταινίες και animation για τη χρήση τους σε μουσεία και στη δημόσια τηλεόραση, να παραχθούν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις για υπαίθριες εκδηλώσεις ή για ψηφιακή προβολή, συναυλίες που θα περιοδεύσουν σε γειτονιές, να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την τέχνη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να ανατεθεί σε εικαστικούς ο σχεδιασμός προϊόντων που θα αναζωογονήσουν τα πωλητήρια του ΤΑΠΑ, να σχεδιαστούν προγράμματα επιμόρφωσης καλλιτεχνών σε ψηφιακά περιβάλλοντα από αναγνωρισμένα Ωδεία και καλλιτεχνικές Σχολές, να δημιουργηθεί ξανά ένα γενναίο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης του βιβλίου,  ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα για το τι θα μπορούσε να κάνει σε αυτή τη συγκυρία το ΥΠΠΟΑ με αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του και αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του που σκοπίμως έχουν απαξιωθεί από την πολιτική ηγεσία.

Δεν θέλουμε ο σύγχρονος πολιτισμός να είναι το «πάρεργο» του ΥΠΠΟΑ. Ζητάμε να αντιμετωπίζεται ισότιμα, με στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενεργή παραγωγική και δημιουργική εμπλοκή των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στην πολιτιστική πολιτική και τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με τα μνημεία. Η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής από τα ΔΣ Νομικών Προσώπων που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, και η λειτουργία τους με κριτήρια «αγοράς», ειδικά σε αυτή την κρίση, έδειξε τα επικίνδυνα όριά της.

Να πάψουν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον σύγχρονο πολιτισμό και στο θέαμα-ακρόαμα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και ειδικότητας, να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας ή ως «χομπίστες». Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας πρέπει να σχεδιάσουν ένα νομοθετικό πλαίσιοπου θα βάλει τέλος στις απλήρωτες πρόβες, στις συμβάσεις μιας μέρας, στη μαύρη εργασία, στην απλήρωτη εργασία στο χώρο του πολιτισμού.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7/5/2020 στις 12 μ στο Σύνταγμα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.