Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ σε ομιλία του σε ημερίδα της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε στην υπόθεση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς και τη γεωπολιτική διάσταση, καθώς η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Τουρκία και θα μπορούσε ενδεχομένως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ads

Όπως είπε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μια καταστροφή για τη χώρα και δεν θα αποτελούσε λύση», διότι με την καθιέρωση ενός νέου νομίσματος, το κόστος για εισαγωγές και για το χρέος της θα αυξανόταν δραματικά. Σημείωσε πως για να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει και την ΕΕ, ενώ για την αποχώρησή της θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε. και μόνον τότε το Grexit θα ήταν τεχνικά δυνατόν.

Επεσήμανε ακόμη πως είναι επιτακτικά αναγκαίο να ληφθεί μία απόφαση στις διαπραγματεύσεις εντός αυτής της εβδομάδας διότι διαφορετικά τα Κοινοβούλια στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν θα έχουν επαρκή χρόνο για να συναινέσουν σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οπότε και, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκύψει «ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα».