Το πρώτο και πολύ επώδυνο πισωγύρισμα στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας είναι η νέα έξαρση του κοροναϊού που καταγράφεται στην Ξάνθη, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα έκτακτα μέτρα  για πρώτη φορά μετά την άρση του lockdown σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ολική καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας- για δεύτερη φορά – στον οικισμό Εχίνου καθώς και μερικό lockdown στον υπόλοιπο νομό. Εσπευσμένα μεταβαίνουν στην Ξάνθη οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ads

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σην απόφαση για επιβολή νέων μέτρων μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν σε όλο το νόμο και ειδικότερα στην ορεινή περιοχή, τόσο από ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα όσο και από ασυμπτωματικούς που προσήλθαν στα μαζικά τεστ του γενικού πληθυσμού, την περασμένη εβδομάδα. 

Τα μέτρα θεωρούνται επιβεβλημένα, όμως οι κατηγορίες για τους αρμόδιους ξεκινούν από το γεγονός ότι τα μαζικά τεστ δεν προηγήθηκαν της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως επιτάσσει η διεθνής πρακτική και όπως ζητούσε εξαρχής ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος ως αναγκαίο βήμα καταγραφής, πριν την άρση. Αλλά και στη συνέχεια, οι καταγγελίες που υπάρχουν μεχρι και τις τελευταίες μέρες είναι ότι υπήρξε απόλυτη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ειδικά στην επίμαχη περιοχή, έφτασαν δεκάδες άτομα από το εξωτερικό, χωρίς κανένα έλεγχο ή έστω προληπτική καραντίνα. 

Κατηγορίες για ολιγωρία και πολιτικές σκοπιμότητες

Ads

Αλλά και όταν εμφανίστηκε η αύξηση των κρουσμάτων, οι αντιδράσεις ήταν υπερβολικά αργοπορημένες και αμήχανες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα κρούσματα που είχαν εμφανιστεί ήταν περισσότερα από αυτά που είχαν οδηγήσει στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου – Απριλίου ενώ τώρα η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια, με 120 κρούσματα σε νομό 110.000 κατοίκων και τουλάχιστον 10 θανάτους.

Τοπικοί παράγοντες  όλων των  πολιτικών αποχρώσεων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά να λάβει μέτρα στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης ενώ το πρόβλημα ήταν προφανές. Η αργοπορία αποδίδεται από πολλούς στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος της «υποτροπής» της πανδημίας ενώ, παράλληλα, απέφευγε να πάρει δυσάρεστες αποφάσεις με κατοίκους και παράγοντες στη συγκεκριμένη περιοχή για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Την Τετάρτη 3/6 ελήφθη η απόφαση για μαζικά τεστ ενώ ακόμη και όταν είχαν ολοκληρωθεί και έδιναν σαφή εικόνα, ήδη από την Κυριακή 7/6, οι αρμόδιοι δεν έλαβαν αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Ιουνίου το Τvxs.gr είχε αποκαλύψει την υποτροπή της νόσου στην περιοχή, που αρκετοί επιχειρησαν να υποβαθμίσουν, και είχε αναφερθεί έγκαιρα στην εξέλιξη και τις αγωνίες των τοπικών παραγόντων να ληφθούν έγκαιρα μέτρα, που δεν εισακούστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 10/6 έκλεισαν 4 δημοτικά σχολεία στην πόλη της Ξάνθης, από κρούσμα εκπαιδευτικού που διαμένει στον Εχίνο της ορεινής περιοχής, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριξαν ότι η ολιγωρία είχε σαν αποτέλεσμα να μην προληφθεί η διασπορά στις άλλες περιοχές . Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η απόφαση αυτή για κλείσιμο σχολείων και καραντίνα 40 δασκάλων, δεν συνάδει με όσα υποστήριζε το Υπουργείο Παιδείας όταν προωθούσε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί όλη τη περιοχή, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Ήδη με την ανακοίνωση της διεξαγωγής των μαζικών τεστ, υπήρξαν ακυρώσεις ακόμη και σε ποσοστό 100%, σύμφωνα το Σύλλογο Ξενοδόχων, ενώ το lockdown θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την οικονομία. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι οι κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, που ήταν «καθαρές» από κρούσματα, θα υποστούν τώρα βαριές επιπτώσεις λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης της κυβέρνησης. Γενικότερα πάντως, οι κοινωνικές και εμπορικές σχέσεις έχουν «παγώσει» στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται σε παρακμή ήδη από την περίοδο του Καρναβαλιού όταν και ακυρώθηκαν οι σχετικές εκδηλώσεις.  

Συνολικά, για την κυβέρνηση είναι το πρώτο πλήγμα – ρωγμή στο αφήγημα της επιτυχημένης αντιμετώπισης της κρίσης. Στην πρώτη δύσκολη κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί , μετά το στάδιο της άρσης, υπέστη μια σοβαρή ήττα, που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί πίσως από κατηγορίες για «ατομική ευθύνη» των πολιτών, εφόσον δεν υπήρξε  μέριμνα και προσπάθεια αποτροπής ενώ ήταν ορατό το πρόβλημα. Αν αυτό συνέβη στη διαχειρίσιμη και στατική κατάσταση της Θράκης, τι πρόκειται να γίνει στις τουριστικές περιοχές, ειδικά μετά και τις παλινωδίες των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, είναι το ερώτημα που προβληματίζει αρκετούς.