Σημαντικές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην περιοχή της Ξάνθης από τους χειρισμούς των αρμοδίων μετά την “υποτροπή” που παρουσιάστηκε και την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα, καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για την πραγματική κατάσταση ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνουν κεντρικά μέσα ενημέρωσης δεν συμβαδίζει με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και αυξάνονται μόλις κατά 3 την ημέρα σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. 

Ads

Στην περιοχή βρίσκονται από την Πέμπτη 15 κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, σε διάφορες περιοχές του Νομού για τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στο γενικό πληθυσμό. Κάτι βέβαια που ζητούσε ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος εδώ και μήνες αλλά πραγματοποιείται μόνο αφού προέκυψε ραγδαία αύξηση περιστατικών. Προβλήματα όμως καταγγέλλονται και στη διαδικασία καθώς, παρά τις ουρές κατοίκων που προσέρχονται για τεστ, έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις ή και εξάντληση των τεστ που διαθέτουν κάποια συνεργεία. 

Νέες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις

Λόγω έλλειψης επίσημης ενημέρωσης, οι φήμες για την έξαρση της νόσου προκαλούν αναστάτωση αλλά και αμφισβήτηση. Αυτό που συζητείται έντονα είναι πως είναι ορατή η επιβολή νέας καραντίνας σε συγκεκριμένες περιοχές όμως οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη πολύ σοβαρές.  Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Ξενοδόχων, Γιάννη Ιερόπουλο, οι ακυρώσεις για τον τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε όλους τους προορισμούς της περιοχής κυμαίνονται από 50 ως 100%, στα περισσότερα ξενοδοχεία. 

Ads

Αυτό που αναφέρουν αρκετοί τοπικοί παράγοντες είναι πως το ενδεχόμενο νέων περιορισμών θα ήταν καταστροφικό για την ήδη κλονισμένη τοπική οικονομία, ζητώντας ευθύνες για την κατάσταση. Υπενθυμίζει ότι στη διάρκεια του Lockdown η περιοχή ήταν σε ολική καραντίνα.  Κριτική ασκεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ, καθώς όπως διαπιστώνει, οι αρχές  καθυστέρησαν υπερβολικά να κάνουν μαζικά τεστ ενώ μόλις την Πέμπτη, ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει πριν από σχεδόν δύο μήνες, χωρίς να δίνει σαφή στοιχεία. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει, από την αρχή της πανδημίας υπάρχει σοβαρή έλλειψη συντονισμού στην περιοχή. 

Προσέλαβαν απόστρατο ως “Συντονιστή” πολιτικής προστασίας

Μετά την εκπαραθύρωση του Προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας ανάρτησής του που ζητούσε ανοιχτή δημόσια βάση δεδομένων για τα κρούσματα της νόσου, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόσληψη ως μετακλητού “Συντονιστή” πολιτικής προστασίας, ενός απόστρατου αξιωματικού.

Τέλος, ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι, αν και υπήρχαν δωρεές μισού εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Ξάνθης για την πανδημία, εντούτοις δεν αγοράστηκε εξοπλισμός για τη διενέργεια τεστ CPR όπως ζητούσε εξαρχής ο Ιατρικός Σύλλογος, κάτι που θα διευκόλυνε την αξιόπιστη καταγραφή της κατάστασης, σε αντίθεση με γειτονικα Νοσοκομεία που προμηθεύτηκαν τον αντίστοιχο εξοπλισμο΄.