Aπό σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής οι επιστήμονες, ως υγειονομική βόμβα.

Ads

Ειδικότερα σημειώνουν, ότι η μαύρη σκόνη που σηκώνεται από τα αποκαΐδια στο Μάτι, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι άκρως τοξική. Γι΄ αυτό οι κάτοικοι, τα τεχνικά συνεργεία και οι εθελοντές που βοηθούν στις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Η εισπνοή αυτής της τοξικής σκόνης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση όσων πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Εκτός όμως από την ατμόσφαιρα, επιβαρυμένο είναι ήδη και το υπέδαφος της περιοχής. Τα πρώτα νερά που θα πέσουν είναι άκρως ακατάλληλα προς χρήση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ads

Ο φόβος όλων τώρα είναι η πρώτη δυνατή νεροποντή στην περιοχή, αφού, η ένταση των καταιγίδων στην Αττική τις τελευταίες μέρες και τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αιαιοδοξίας για το τι μπορεί να συμβεί στις πυρόπληκτες περιοχές με ανάλογη βροχή. Η ανησυχία παραμένει μεγάλη, αφού η ΕΜΥ προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού, από σήμερα και από τα Βόρεια.