Τουλάχιστον σε δέκα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ανέρχονται οι νεκροί από τρία διαφορετικά ναυάγια στο βόρειο Αιγαίο. Μεταξύ των θυμάτων πολλά παιδιά. Φόβοι πως οι νεκροί θα αυξηθούν καθώς βόρεια της Λέσβου βυθίστηκε ξύλινο σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και διασωθεί τουλάχιστον 242 άνθρωποι. Από το λιμενικό αναφέρουν ότι δεν έχουν εικόνα για το συνολικό αριθμό των αγνοούμενων. 

Ads

Σε ναυάγιο στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά (ένα αγοράκι πέντε ετών και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων) ενώ αγνοούμενος είναι ένας νεαρός άνδρας. Το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος επανέφερε στη ζωή με τεχνητή αναπνοή ένα μικρό παιδί.

Σε ναυάγιο στο Ποσειδώνιο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα και για δυο μικρά παιδιά ηλικίας περίπου ενός έτους. Επιπλέον, σε ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 700.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015

Ads

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων ναυαγών, οι οποίοι επέβαιναν σε ξύλινη βάρκα που ανατράπηκε περίπου στις 4 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο. 

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής πολλοί ναυαγοί, κυρίως παιδιά. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας έχουν μετατραπεί σε «υπαίθρια ιατρεία» όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, της Frontex και αλιευτικά σκάφη επιχειρούσαν σε πραγματικά άσχημες καιρικές συνθήκες για τη διάσωση άλλων ναυαγών από το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος. Ο αριθμός των αγνοουμένων από αυτό το ναυάγιο παραμένει άγνωστος.

Σημειώνεται πως πάνω από 3000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί της 28ης Οκτώβρη στο Λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, από το πλοίο «Αριάδνη», αποβιβάστηκαν 1439 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και στη Χίο, ενώ από το πλοίο «Τέρα Τζετ» αποβιβάστηκαν 1734 άτομα , που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη. 

Δρίτσας: Όσο η Ευρώπη καλλιεργεί εθνικούς εγωισμούς, η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη

Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τις νέες τραγωδίες στο Αιγαίο, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για αξιοθαύμαστο, διαρκή αγώνας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, ο οποίος αγώνας τείνει δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί σε διαρκή και αγωνιώδη επιχείρηση ανεύρεσης και περισυλλογής πνιγμένων προσφύγων. «Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το υπουργείο δε θέλουμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε τέτοια “νέα καθήκοντα”», υπογραμμίζει.

Όπως εκτιμά, ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η ασφαλής επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, στις χώρες μέλη της Ε.Ε. «Η ασφαλής δίοδος, οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ε.Ε., οι άδειες για οικογενειακή επανένωση, για σπουδές και περίθαλψη, είναι θεσμικές λύσεις, που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους πολύ σοβαρά. Όπως επίσης, η ειρήνη και η δημοκρατία στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν», συνεχίζει.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι πιο ορθολογικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο ανθρώπινο είναι να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων, παρά τη ζωή τους σε κίνδυνο. «Αυτός είναι και ο ασφαλής και δημοκρατικός τρόπος για να υπερασπιστούμε τη συνοχή και το μέλλον των δικών μας κοινωνιών. Ας το καταλάβουμε όλοι, η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνάει από παντού. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από δεξαμενές αλληλεγγύης και φυσικά η εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων σε όλες τις χώρες, όπου κερδοσκοπούν εγκληματικά σε βάρος του ανθρώπινου πόνου», εξηγεί.

Κλείνοντας, εκφράζει την οδύνη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν», υπογραμμίζει.