Πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους μέσω της Μεσογείου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε Ντόναλντ Τουσκ πως η προσφυγική κρίση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Ads

Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε στο Παρίσι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης βρέθηκε το προσφυγικό και η Συρία. Όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση από πηγές της Γαλλικής προεδρίας οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές του έτους έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο 705.200 πρόσφυγες. Από αυτούς 562.355 έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία» όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι». Η προσφυγική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό» θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο ίδιος.

Ads

«Ο αριθμός των αφίξεων εξακολουθεί να είναι αυξημένος» στην Ελλάδα, «παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM). Σύμφωνα με τον ΔOM, 5.239 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το Σάββατο και 4.199 την Κυριακή. Από τις αρχές Οκτωβρίου, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τους οποίους 99.000 έφθασαν στη Λέσβο, 22.000 στη Χίο, 21.500 στη Σάμο και περίπου 7.500 στη Λέρο, επισημαίνει η ίδια πηγή. Στην Ιταλία, 7.230 μετανάστες έφθασαν τον Οκτώβριο, έναντι άνω των 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο ΔOM αποδίδει τη μείωση αυτή στο γεγονός πως οι Σύροι δεν διέρχονται πια από την Ιταλία για να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα διότι κινδυνεύουμε να μην καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζεται το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στην ΕΕ. Επίσης ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα επιδείξουν μια κάποια επιείκεια σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους χώρες που καταβάλλουν «εξαιρετικές» οικονομικές προσπάθειες.