Χωρίς υποχρεωτικό self test θα επιστρέφουν στα σχολεία όσοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό νοσήσουν από κορονοϊό, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει παράλληλα πόσες μέρες πρέπει να μείνουν σε καραντίνα μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό, αν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό.

Ads

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, προβλέπει ότι, η ασφαλής επιστροφή στο σχολείο είναι μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Όπως εξηγείται στην ΚΥΑ, για την ασφαλή επιστροφή, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο.

Μάλιστα, η καραντίνα ενδεχομένως είναι και διάρκειας 20 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή.

Πιο αναλυτικά, η ΚΥΑ προβλέπει για τους μαθητές: 

Ads

«Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου περι στατικού κορωνοϊού COVID-19, η ασφαλής επιστροφή στη σχολική μονάδα του/της μαθητή/τριας πραγμα τοποιείται μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για την ασφαλή επιστροφή, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία (3) εικοσιτετράωρα (24ωρα) από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο.

Σε κάθε περίπτωση, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή το απαιτούμενο διά στημα μπορεί να είναι είκοσι (20) ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Στις ως άνω περιπτώ σεις, δεν απαιτείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για διά στημα ενενήντα (90) ημερών από τη θετική διάγνωση».

Για τους εκπαιδευτικούς αναφέρει:

«Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου περι στατικού κορωνοϊού COVID-19, η ασφαλής επιστροφή στη σχολική μονάδα του/της εκπαιδευτικού, των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ει δικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) καθώς και του διοικητικού και λοιπού προσωπικού πραγματοποιείται μετά την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Για την ασφαλή επιστροφή, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία (3) εικοσιτετράωρα (24ωρα) από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συ μπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο. Σε κάθε περίπτωση, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να είναι είκοσι (20) ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Στις ως άνω περιπτώσεις, δεν απαιτείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για διάστημα ενενήντα (90) ημερών από τη θετική διάγνωση».