Σήμερα, Παρασκευή, ξεκινά η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000 -2009. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αποστέλλει καθημερινώς 100.000 εκκαθαριστικά σημειώματα στους επιτηδευματίες – φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί το αργότερο την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Ads

Σημειώνεται πως όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση θα πρέπει να καταβάλουν ως τις 18 Νοεμβρίου το 20% του φόρου που αναγράφεται στο σημείωμα της Εφορίας.

Με άλλη, χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι επί εκκρεμουσών καταλογιστικών πράξεων (προστίμων) που περαιώνονται και υπάρχει ήδη βεβαίωση ποσού για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον το ποσό αυτό δεν έχει καταβληθεί μερικώς ή ολικώς κατά τον χρόνο συμβιβασμού, τότε το μη καταβληθέν ποσό ακολουθεί το καθεστώς δόσεων της περαίωσης.

Στην περίπτωση που η περαίωση αφορά ελεγμένες υποθέσεις ή εκκρεμούσες όπου έχουν καταλογιστεί πρόστιμα για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στην περαίωση ως τις 15 Νοεμβρίου.

Ads

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδίδει η ΓΓΠΑ βασίζονται σε δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματά της στις 13 Οκτωβρίου 2010 και αποστέλλονται ταχυδρομικά στους επιτηδευματίες, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση και των ΔΟΥ. Σε περίπτωση μη αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος ως την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται από τη σχετική απόφαση η επιχείρηση υπόκειται σε έλεγχο.

Σε περίπτωση ύπαρξης προφανών σφαλμάτων εκδοθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος, ο επιτηδευματίας προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ, όπου γίνεται οίκοθεν άμεση διόρθωσή του, βάσει του υφιστάμενου φακέλου της υπόθεσης.