Σήμερα, Τρίτη ξεκινά η απογραφή πληθυσμού 2011, με σύνθημα «Να είστε εκεί». Η απογραφή θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της χώρας. Οι πολίτες θα πρέπει να κληθούν μέσα από μια διαδικασία 25 λεπτών να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την κατοικία τους και τα άτομα που μένουν σε αυτή. Οι υπόλοιπες ερωτήσεις θα αφορούν την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης τους και την κατάσταση της απασχόλησής.

Ads

Σε κάθε οικία καταγράφονται όλα τα άτομα που διαμένουν συνήθως, περιλαμβανομένων και αυτών που απουσιάζουν προσωρινά. Επίσης στα μέλη του νοικοκυριού συμπεριλαμβάνονται και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι, ενώ δεν χρειάζεται να καταγραφούν φιλοξενούμενοι.

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει.

Για τους μετανάστες, υπάρχουν, σύμφωνα με το υπουργείο, ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους Ρομά, καθώς και για αστέγους.

Ads

Για όσους δεν απογραφούν προβλέπονται υψηλά πρόστιμα ενώ το ίδιο συμβαίνει και για όσους απογραφείς παραβιάσουν το απόρρητο των πληροφοριών που συλλέγουν. Το πρόστιμα ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν τα 200.000 ευρώ. Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.