Το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στους σεισμόπληκτους στα Γρεβενά, οι οποίοι ζουν εδώ και δεκαετίες σε κοντέινερς περιμένοντας μάταια τη μετεγκατάστασή τους όπως τους είχαν υποσχεθεί, έσταλθη από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Ads

 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γρεβενών Ανδρέας Τόσκας, στην Ελευθεροτυπία, οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, πήγαν στον οικισμό Καλαμιτσίου και οι επόμενοι παραλήπτες θα είναι οι λιγοστοί κάτοικοι των οικισμών Καλοχίου και Μεσολλάκου. Πρόκειται για οικισμούς φτιαγμένους από κοντέινερ, ενώ κάποιοι έχουν μετατρέψει τις αποθήκες τους ή τους στάβλους τους σε κατοικίες και περιμένουν την υλοποίηση του προεδρικού διατάγματος από το 1998 για την απελευθέρωση των κονδυλίων για την μετεγκατάστασή τους.
 
«Έκτοτε υπήρξαν κάποιες ενέργειες και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που όμως πάγωσαν έως το 2007 όταν ανέλαβε Νομάρχης ο νυν δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης» επισημαίνει ο Ανδρέας Τόσκας και εξηγεί ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπήκε στο ειδικό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας.
 
«Αν και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δημοπράτησης και μπήκε και ο ανάδοχος, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πόροι από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων και η κάθε ελπίδα γι’αυτούς φαίνεται ότι εξανεμίστηκε και γι’αυτό εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ ή στις αποθήκες τους» τονίζει.
 
Πάντως αντί για τι χρηματοδοτήσεις ήρθε το χαράτσι της ΔΕΗ παρότι διαμένουν σε κοντέινερς που είναι κυριότητα του δημοσίου σε δικά τους οικόπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, ήδη κάποιοι πλήρωσαν καθότι φοβίθηκαν μήπως τους κόψουν το ρεύμα.
 
«Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία» επισημαίνει ο Ανδρέας Τόσκας και εξηγεί ότι ο δήμος Γρεβενών με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ενισχύσει νομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Όσον αφορά στους σεισμοπαθείς, αυτοί θα αντιμετωπισθούν ως ευπαθής ομάδα θα πληρώσουν το λογαριασμό επίσης θα σταλεί εξώδικο στη ΔΕΗ προκειμένου να μη πληρώσουν το ειδικό τέλος. Το ίδιο ισχύει και όσους πολίτες του δήμου θελήσουν να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.