Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ελπίς», που σαρώνει τη χώρα και αναμένεται να συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και στα νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

Ads

Από το πρωί της Δευτέρας, στην Αττική επικράτησε κυκλοφοριακό χάος με χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και την Εθνική Οδό, οι οποίες έκλεισαν λόγω της χιονόπτωσης. Απροσπέλαστοι από το πρωί και πολλοί κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, όπως Κηφισίας, Κατεχάκη, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας κ.α. 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο. Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. 

Ads

Χάος στην Αττική και γαϊτανάκι ευθυνών 

Από το πρωί της Δευτέρας οι πολίτες του λεκανοπεδίου ήρθαν αντιμέτωποι με μια χαοτική κατάσταση με πολλούς δρόμους να είναι απροσπέλαστοι λόγω του χιονιού. Με τον κρατικό μηχανισμό να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην σφοδρή κακοκαιρία, πλήθος οδηγών εγκλωβίστηκε ενώ τα οχήματα δημιουργούσαν ουρές χιλιομέτρων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Οι αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών, ωστόσο στην πραγματικότητα η κυκλοφορία ήταν απαγορευτική για το σύνολο των οχημάτων. Τελικά το απόγευμα της Δευτέρας η κυκλοφορία απαγορεύτηκε από τη Λεωφόρο Αθηνών. 

Ακολούθησε το «έμφραγμα» στην Αττική Οδό, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τη διαχειρίστρια εταιρεία, πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της και την Εισαγγελία να ζητάει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Απελπισμένοι οδηγοί κατήγγειλαν την απουσία εκχιονιστικών μηχανημάτων και την εν γένει ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και η εταιρεία χρέωνε το χάος «στο φόβο και την έλλειψη εμπειρίας των οδηγών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Το βράδυ ανακοινώθηκε και η συμμετοχή του στρατού στις προσπάθειες καθαρισμού του δρόμου και απεγκλωβισμού των οδηγών. 

Αποκαλυπτικές για την κατάσταση στην Αττική Οδό ήταν και οι «ανταποκρίσεις» του δημοσιογράφου του Open Άκη Παυλόπουλου, ο οποίος ήταν ένας εκ των εγκλωβισμένων οδηγών. 

image

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα στην ηλεκτοδρότηση αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στα βόρεια προάστια και την ανατολική Αττική (Γέρακας, Κάτω Σούλι, Σχοινιάς, Μαραθώνας, Λούτσα, Παλλήνη, Πικέρμι, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη, Κάντζα, Παλλήνη, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αλσούπολη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός). Εκτός Αττικής, σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καταγράφονται στην Εύβοια, σε Μαντούδι, Αλιβέρι, Ψαχνά και Ωρεούς. Επίσης στη Θήβα και το Πήλιο, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Κρήτης. Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία, ισχυρίστηκε πως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν, κυρίως στην Εύβοια. 

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Όλες οι εξελίξεις: