Mετά από ένα δωδεκάωρο επιτελικού χάους Αττική και Εύβοια έχουν αφεθεί στο έλεος του σφοδρού χιονιά, ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αττική Οδό – είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας – και η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθημένη για την ολοκληρωτική παράλυση της κρατικής μηχανής.

Ads

Τουλάχστον τρία υπουργεία, τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών έδειξαν πλήρη ανεπάρκεια ως προς τα προληπτικά μέτρα που – θεωρητικά – είχαν ληφθεί για την προαναγγελθείσα εδώ και μια εβδομάδα κακοκαιρία, άλλα δύο υπουργεία, τα Μεταφορών και Εργασίας, επέδειξαν επίσης πρωτοφανή έλλειψη ετοιμότητας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, ενώ η Περιφέρεια Αττικής μοιάζει από το πρωί ανύπαρκτη και αδρανής.

Την ίδια ώρα, κανένας συντονισμός δεν υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο, με συνέπεια το αδιανόητο: Εκατοντάδες οδηγοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί οκτώ και πλέον ώρες στην Αττική Οδό, εκατοντάδες επίσης πολίτες να βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Μαραθώνος, επιβάτες να χάνουν πτήσεις και πληρωμένα ταξίδια από το Ελευθέριος Βενιζέλος χωρίς ουδείς να αναλαμβάνει την αποζημίωσή τους, και ολόκληρη η Αττική να έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς και χωρίς ανοιχτό οδικό δίκτυο.

Επί όλων αυτών η μόνη απάντηση που έχει δώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, δια του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, είναι η επίρριψη της ευθύνης στην Αττική Οδό. Την ώρα που ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής ανακοίνωνε ότι βγαίνει… στρατός στους δρόμους για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, ο κ. Στυλιανίδης δήλωνε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου, λέγοντας μάλιστα  πως αυτή θα είναι και η δική του εισήγηση προς τον πρωθυπουργό, δεν έκανε καμία νύξη περί πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης, και υποστήριξε, σε πλήρη απόσταση από την πραγματικότητα, ότι «μπορέσαμε να κρατήσουμε τη χώρα λειτουργική».

Ads

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε επίσης για «λιγοστά προβλήματα» στην ηλεκτροδότηση, την ώρα που υπήρχαν πολύωρες διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια και την ανατολική Αττική (Γέρακας, Κάτω Σούλι, Σχοινιάς, Μαραθώνας, Λούτσα, Παλλήνη, Πικέρμι, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη, Κάντζα, Παλλήνη, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αλσούπολη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός).

Περίπου την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι την Τρίτη θα ισχύσει γενική αργία παντού – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – χωρίς ουδείς όμως, ούτε από το υπουργείο Εργασίας ούτε από το υπουργείο Εσωτερικών, να εξηγεί γιατί παρ’ ότι υπήρχαν πλήρεις προγνώσεις και προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους δεν είχε ήδη αποφασιστεί αργία για σήμερα ώστε να αποτραπεί, από το πρωί, το χάος με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στους δρόμους.

Καμία εξήγηση και απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε από το υπουργείο Μεταφορών ως προς το πώς και γιατί δόθηκε εντολή, από το μεσημέρι να αποσυρθούν πολλά λεωφορεία στα αμαξοστάσια αφήνοντας στους δρόμους χιλιάδες επιβάτες που επιχειρούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τις δουλειές, ούτε ως προς το γιατί δεν είχε γίνει συντήρηση στις γραμμές του μετρό και, αναγκαστικά, οι συρμοί σταματούσαν στην Δουκίσης Πλακεντίας.

Όπως δεν υπήρξε απάντηση και στο ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν μέχρι τις 6 το απόγευμα, με αυτές τις συνθήκες, στους δρόμους βαρέα οχήματα όπως εκείνα που δίπλωσαν στην Αττική Οδό.