Μια ασυνήθιστη και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία υλοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες στην Ξάνθη. Πρόκειται για ένα εργαστήριο νέων από τις διαφορετικές θρησκείες της περιοχής με σκοπό τη συνεργασία και τη διαπολιτισμική συνύπαρξη, όχι σε επίπεδο συστάσεων ή θεωρίας, αλλά ως ουσιαστική συνεργασία για κοινές δράσεις, ακόμη και στο επιχειρείν.
Πρακτικός στόχος της πρωτοβουλίας ήταν ότι η πολυπολιτισμική κοινωνία στη Θράκη, πέρα τις σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις του θέματος και παρόλο που η αρμονική συμβίωση δεν αμφισβητείται, πρέπει να συζητά για το μέλλον της , βασιζόμενη στις κοινωνικές δυνάμεις και τους ανθρώπους και όχι περιμένοντας πολιτικές που εφαρμόζονται από πάνω προς τα κάτω.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών θρησκειών που ζουν στην Ξάνθη (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι), της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικοί, νέοι, φορείς του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινοτήτων που συζήτησαν.
Εκπαίδευση και κοινές δράσεις
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση του εθελοντισμού αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η δημιουργία κόμβων νέων ως πλατφόρμες αλληλεπίδρασης και κοινωνικών δράσεων. Παράλληλα η υλοποίηση συμπεριληπτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς οι άνθρωποι της περιοχής αναγνωρίζουν ότι η άρση της απομόνωσης και η βελτίωση σε αρκετούς τομείς, τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιτευχθεί με πυλώνα την εκπαίδευση και παρά τις αντιστάσεις που υπήρξαν.
Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε προτάσεις όπως η δημιουργία ομάδας διαβούλευτης, η δημιουργία ενός κοινού τοπικού ταμείου με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγεσιών και αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση των δράσεων και η δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, συνιδρυτής της εταιρείας ΦΜ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που ανέλαβε τον συντονισμό του εργαστηρίου, επισήμανε ότι μεταξύ των πολλών προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν και η υλοποίηση συμπεριληπτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία κοινών φορέων χρηματοδότησης, θα στηρίξουν μικτές θρησκευτικές και πολιτισμικές επιχειρηματικές ομάδες. καθώς επίσης και την παροχή οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων ή συμβουλευτικής.
Στη διοργάνωση του εργαστηρίου συμμετείχαν η τοπική Μητρόπολη, η τοπική Μουφτεία, υπό το συντονισμό της Εταιρίας Συμβούλων ΦΜ-Επιχειρείν, φιλοξενήθηκε στην “Οικία Μάνου Χατζιδάκι” της Παλιάς Πόλης ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >