Εν λευκώ άδεια παραχωρήθηκε στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 για πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που αποκαλύπτουν τα Wikileaks. Ακόμα, η αμερικανική διπλωματία θεωρεί τη βάση της Σούδας στην Κρήτη ως μία από τις πλέον σημαντικές προσφορές της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με τον αμερικανό πρέσβη το 2008 να σημειώνει πως: «δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας».

Ads

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούν άκρως απαραίτητη την ελληνική συμβολή τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι το θέμα της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι από τα κυριότερα στην ατζέντα σε κάθε επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου και ότι η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα βλέπει τον ρόλο όσο και τις επαφές της ως ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία ώστε να πειστούν οι Ελληνες πολιτικοί για μεγαλύτερη συμμετοχή και παραχωρήσεις σε αποστολές αμερικανικών αμυντικών συμφερόντων. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν, η προσπάθειά τους αυτή προσκρούει διαρκώς στα αντιαμερικανικά αισθήματα της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και τους φόβους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για πιθανές απώλειες σε στρατιωτικές αποστολές.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ο Τσαρλς Ρις γράφει σε τηλεγράφημά του ότι «το να μετακινήσουμε την ελληνική κυβέρνηση πέρα από την αποστροφή της για ενδεχόμενους μεγάλους κινδύνους είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες αυτής της διπλωματικής αποστολής», ενώ προσθέτει ότι «οι Ελληνες σκέφτονται να συμμετέχουν στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά ίσως και να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να πουν το «ΝΑΙ»».

Για τη Σούδα, το 2008 ο Σπέκχαρντ αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύντροφος στη Σούδα, αλλά φυσικά δεν το διαφημίζει για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», ενώ επισημαίνει: «Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας» καταλήγει ο Σπέκχαρντ τον Ιούνιο του 2008. Όσο για την εν λευκώ άδεια στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, σημειώνεται ότι μόνο τη διετία 2007-08 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων έφτασε τις 28 χιλιάδες διελεύσεις τον χρόνο. Ακόμα, τονίζεται ότι το 2007 η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε σημαντική ποσότητα πυρομαχικών στον Λίβανο που η αξία της έφτανε τα 1,2 εκατ. δολάρια, ενώ είχε προηγηθεί αποστολή δύο πλοίων για τις εκεί επιχειρήσεις της δύναμης του ΟΗΕ.

Ads

Σύμφωνα με τα ίδιο τηλεγράφημα (06ATHENS338), η εκτίμηση που κάνουν οι Αμερικανοί για τη μέχρι τότε συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν ανέρχεται το 2008 σε 64 εκατ. δολάρια, ενώ όπως συμπληρώνει ο πρέσβης Σπέκχαρντ, άλλα 7,5 εκατ. δολάρια ελληνικών πόρων είναι δεσμευμένα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα «δεν προσφέρει τα μέγιστα στο Αφγανιστάν», ενώ υπογραμμίζει ότι «με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Ελληνες να προσφέρουν περισσότερα». «Το να κάνεις τους Ελληνες να πουν το ναι», γράφει, «σε γενικές γραμμές απαιτεί ένα καλό γενικό επιχείρημα συνοδευόμενο με κολακείες», ενώ αναφέρει την πεποίθησή του ότι «ο Ελληνικός Στρατός είναι ο πιο φιλο-αμερικανικός θεσμός στην Ελλάδα».

«Δονκιχωτική» η άποψη Παπαθανασίου ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση

Τηλεγράφημα της 19ης Φεβρουαρίου 2009 περιγράφει τη συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ με τον Γ. Παπαθανασίου που είχε μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα σαν Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο Σπέκχαρντ σχολιάζει ως «μη ρεαλιστική» και «δονκιχωτική» την άποψη της κυβέρνησης και του υπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση, σε αντίθεση με ό,τι έχει ήδη συμβεί σε άλλες οικονομίες. «Ο τόνος του υπουργού στην συνάντηση», σημειώνει ο Σπέκχαρντ, «προσομοίαζε στην δημόσια ρητορική του που χαρακτηρίζεται από έλλειψη νηφαλιότητας σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της Οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα».

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του για τη συνάντηση με τον υπουργό, ο πρέσβης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντί να ελπίζει για το καλύτερο και να προετοιμάζεται για το χειρότερο, φαίνεται να προετοιμάζεται για το καλύτερο, να και «αγνοούσε τα υπόλοιπα» ενδεχόμενα.

Στο μεταξύ, σε άλλο τηλεγράφημα του αμερικανικού προξενείου της Φρανκφούρτης, όπου εδρεύει η ΕΚΤ, περιγράφει τη συνάντηση αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με κύριο θέμα μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, την οποία τα στελέχη της ΕΚΤ αρνούνται σε κάθε περίπτωση.

Η αντιπροσωπεία της ΕΚΤ απαντά στις ανησυχίες των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι όσον αφορά την Ευρωζώνη «υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο κάποια από τις προβληματικές οικονομίας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους». Ακόμη, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας σημείωναν στην ίδια συνάντηση του 2009 ότι «η παρούσα κρίση προσφέρει ευκαιρίες για διαρθρωτικές αλλαγές (στις ευρωπαϊκές οικονομίες), οι οποίες έχουν καθυστερήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό». Στις παραπάνω εκτιμήσεις συμφώνησε, όπως περιγράφεται στο ίδιο τηλεγράφημα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με διπλωμάτες του προξενείου.

Αντίθετα, o Ντ. Σουμάχερ της Goldman Sachs φαίνεται να πιστεύει ότι είναι πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο οποίος επισημαίνει ότι «η μέση διάρκεια ωρίμασης του ελληνικού χρέους γινόταν μικρότερη και το υπερτίμημα μεγαλύτερο».

* Ο Σκάι και η «Καθημερινή», που δημοσιεύουν τα έγγραφα, εξασφάλισαν πρόσβαση σε πάνω από 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε στη διάθεσή της η νορβηγική εφημερίδα AftenPosten.

Διαβάστε επίσης: