«Πυρά» αντάλλαξαν νωρίτερα στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, με αναφορές στις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών αλλά και το Μεσανατολικό.

Ads

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία καίρια μεταρρύθμιση στο συνολικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, εξηγώντας ότι η ιεραρχία δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά από την εμπειρία, τα προσόντα και τις ανάγκες.

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις», είπε.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε ως «εύλογη» την κριτική για τις απολαβές στελεχών τα οποία το δημόσιο θέλει να προσεγγίσει από τον ιδιωτικό τομέα. «Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό. Προφανώς το δημόσιο δεν μπορεί να πληρώνει απολαβές όπως ο ιδιωτικός τομέας», είπε και ανακοίνωσε: «Θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του ΓΓ και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και για τους διοικητές των μικρότερων δημόσιων οργανισμών».

Ads

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο να «αλλάξουν τροπάριο», αποκρούοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όσο και για τις υποκλοπές και για την στάση της Ελλάδας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

 

«Ακούω την επιχειρηματολογία και του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη. Μου θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, τουλάχιστον στην ηλικία μας είχαμε ακόμα δίσκους, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, ‘αποκλίνετε από την Ευρώπη’, ‘συμφέροντα’, ‘Μητσοτάκης ΑΕ’. Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή -επιτρέψτε μου να το πω- με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους. Διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί».

 

Πυρά κατά Ανδρουλάκη με αιχμές για Ανδρέα Παπανδρέου

 

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις για την στάση της χώρας στο Μεσανατολικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας, ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και συμπλήρωσε πως η χώρα μας διαχώρισε απόλυτα την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Είπε επίσης ότι είναι τραγικές οι εικόνες από τη Γάζα και ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης επίλυσης, πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έστρεψε για μία ακόμη φορά τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Αλήθεια, κ. Ανδρουλάκη, ήρθατε και μας είπατε για την μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ. Και αναφερθήκατε στις εποχές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιάσερ Αραφάτ, δεκαετία ’80, ισχυριζόμενος τι; Ότι ήταν ισορροπημένες οι σχέσεις της χώρας τότε με την ευρύτερη γειτονιά μας; Διότι θέλω να σας θυμίσω -γιατί δεν τα θυμάστε μάλλον καλά- ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Και αυτό εσείς έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας ή πολύ απλά είστε εκτός θέματος κάνοντας αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά».

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού προκάλεσαν αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει αφήνοντας αιχμές για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Σας ακούω, κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη… Σας ακούω, λοιπόν, ναι, αλλά δεν είχε πάρει αγκαλιά τον Γιάσερ Αραφάτ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, δεν τον είχε πάρει αγκαλιά. Εντάξει;».

 

Φάμελλος: Η κυβέρνηση νομοθετεί το ρουσφέτι – Πυρά για υποκλοπές και Γάζα

 

Από τη μεριά του, ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε έντονη κριτική για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οικονομία, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης για τη Γάζα.

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί τον κομματισμό στο κράτος και πως το νομοσχέδιο ορίζει τις διοικήσεις με βάση κομματική εντολή, το οποίο συνδέεται με το «σχέδιο» της «κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» προς «κολλητούς».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ότι του έκανε εντύπωση που ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα γι’ αυτά που γίνονται στη γειτονιά μας και στη Γάζα». Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι «είναι απόλυτα καταδικαστέες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς κατά αμάχων» και πως δεν μπορεί να υπάρχει «νομιμοποίηση σε επιχειρήσεις που δημιουργούν ακόμα περισσότερους νεκρούς σε παλαιστίνιους αμάχους. Δεν μπορεί το αναγνωρισμένο δικαίωμα στην αυτοάμυνα να παραβιάζει και μάλιστα βάναυσα, το ανθρωπιστικό δίκαιο». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση των ομήρων. Για επανεκκίνηση των συνομιλιών για τερματισμό της κατοχής και επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους». Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «είναι στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και ντροπή για τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας…». «Να συναντά μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης. Να δηλώνει πως ό,τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος ή ότι ‘η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη’. Να μην καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στη Μονή Αγίου Πορφυρίου. Να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός», συνέχισε.

Σημείωσε ότι «το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Όχι να βασιζόμαστε στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός σήμερα επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα από την ακρίβεια, από την ανασφάλεια της κοινωνίας, «όμως η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο, μας απομακρύνετε συνεχώς από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών, σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι «σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος απειλείται ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής, δημόσια και με ωμότητα από κυβερνητικά στελέχη, όπως κατήγγειλε ο κ. Ράμμος στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ». “Όπως δεν μπορώ να δεχτώ ότι διώκονται στην Ελλάδα μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής γιατί ασκούν τη συνταγματική τους υποχρέωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση με το ακροδεξιό δεκανίκι της Ελληνική Λύσης παρενέβη με μαθηματικές αλχημείες και άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ μόλις μια μέρα πριν από τη διενέργεια συνεδρίασης της Αρχής που θα επέβαλε πρόστιμο στην ΕΥΠ για τις παράνομες παρακολουθήσεις, για τις οποίες και το Μαξίμου είναι μπλεγμένο και αυτό έχει αποδειχτεί», πρόσθεσε.

 

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη Δικαιοσύνη «αλλά μας δημιουργούν ανησυχίες οι καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης». Σχολίασε ειδικότερα πώς είναι δυνατόν 18 μήνες να μην έχουν κληθεί μάρτυρες οι θιγόμενοι και καταγγέλλοντες, ενώ καλούνται ως διωκόμενοι μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής». Πρόσθεσε ότι επίσης εδώ και πολλούς μήνες «δεν έχει γίνει διασταύρωση των στοιχείων των 92 τηλεφώνων που δέχτηκαν επίθεση από το κακόβουλο λογισμικό με τους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ». Ρώτησε ακόμα γιατί δεν έχουν κληθεί αυτοί που ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι ήταν απαράδεκτη η επιλογή τους η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και για τα περί παρακολούθησης του αρχηγού του στρατεύματος «ή δεν σας ενδιαφέρει ότι από τις τις λίστες που διακινούνται για το predator υπάρχουν μέσα ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός ‘Αμυνας και η εισαγγελέας της ΕΥΠ;».

Είπε ότι αυτές τις ανησυχίες εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνάντηση που είχαν χθες με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «και ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε ισχυρή δικαιοσύνη, ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία».

Κατόπιν των παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο του Μέγαρου Μαξίμου σε όλα τα πεδία, είτε στις ανεξάρτητες αρχές είτε στο επίπεδο της επιλογής διοικητών του δημοσίου για διάφορες θέσεις, «το σχέδιό του είναι να έχει την εξουσία να μοιράζει στους κολλητούς του το οικονομικό προϊόν της Ελλάδας».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση αντίληψη για «κράτος-λάφυρο», αναφέροντας ότι αυτό «φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο μοιράζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου το 86% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε 36 μεγάλες εταιρείες. Σε εταιρείες δηλαδή που έχουν ήδη πρόσβαση σε δανεισμό, ενώ παράλληλα μεγάλη μερίδα της κοινωνίας φτωχοποιείται εξαιτίας της ακρίβειας». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ξαναμπήκε σε ανοδική τροχιά τον Οκτώβριο (3,9%), ενώ στην Ευρωζώνη μειώνεται (2,9%) και πως «ενώ το εισόδημα των πολιτών συνεχώς μειώνεται η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να παρέμβει στα φαινόμενα αισχροκέρδειας». «Τώρα σας φταίει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία επίσης δεν στελεχώνετε», σχολίασε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο, «που ορίζει τις διοικήσεις με βάση κομματική εντολή», σχετίζεται με αυτό το «σχέδιο» κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Μίλησε για fast track διαδικασία νομοθέτησης, «γιατί δεν θέλατε διάλογο, θέλετε να νομοθετήσετε τον κομματισμό στο δημόσιο στις θέσεις ευθύνης».

Είπε ότι το νομοσχέδιο «νομοθετεί τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση, νομοθετεί με το μανδύα του εκσυγχρονισμού κάτι που έκαναν με αισχρό τρόπο τα στελέχη της δεξιάς επί χρόνια στην Ελλάδα, νομοθετεί το ρουσφέτι» και την αντίληψη ότι «αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου», ενώ «εισάγει και τον φόβο στη δημόσια διοίκηση». Είπε ότι έρχεται η κυρία Κεραμέως «να νομοθετήσει ότι στο δημόσιο πλέον και σε θέσεις ευθύνης θα επιλέγονται τα πρόσωπα με βάση επιτροπές που την πλειοψηφία θα έχουν κυβερνητικά στελέχη».

Σχολίασε ποια είναι η «επανάσταση» στην οποία αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης, «το να υποχωρούμε σε ένα κομματικό κράτος; Ή είναι εκσυγχρονισμός το να υπάρχουν μόνο μετακλητά στελέχη που επιλέγονται μέσα από συνεντεύξεις που δεν είναι δομημένες και με υποχώρηση των τυπικών προσόντων;». Σχολίασε ότι αυτό δεν είναι επανάσταση, αλλά βαθύτατος αναχρονισμός.

Σχολίασε ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα φαινόμενα «αυτοδιάψευσης» της ΝΔ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε, στο νομοσχέδιο του τουρισμού κατήργησε δυο διατάξεις που είχε ψηφίσει την προηγούμενη τετραετία και «τώρα φέρνετε την αποκαθήλωση του νόμου που εσείς είχατε νομοθετήσει, του 2020 που δεν εφαρμόσατε». «Έρχεται δηλαδή η κυρία Κεραμέως να μας πει ότι οι προηγούμενοι υπουργοί Εσωτερικών δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε.

Είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον τομέα της δημόσια διοίκησης η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ένα νέο πλαίσιο για την επιλογή προϊστάμενων (στον ν.4674/2020) «το οποίο εφαρμόσατε στο 1% των θέσεων ευθύνης» και ότι δεν εφάρμοσε το νέο νόμο για την επιλογή Διοικήσεων των ΝΠ του Δημοσίου (ν. 4735/20). Επιπλέον, συνέχισε, «ο αριθμός των μετακλητών εκτοξεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδοχές τους αυξήθηκαν περίπου 70%». Επίσης «παράκαμψη του ΑΣΕΠ, παρέμβαση στο έργο των ανεξάρτητων αρχών και ‘πανδημία’ απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς και φίλους».

 

«Αφήνετε πίσω τους δικούς σας νόμους, αφήνετε πίσω ακόμα και την τεχνοκρατική επιστημονική προσέγγιση και επεκτείνετε τον συγκεντρωτισμό του επιτελικού κράτους παντού», είπε ο κ. Φάμελλος. Σημείωσε ότι, στον αντίποδα, «εμείς θέλουμε μία ισχυρή πολιτεία και αναπτυξιακό κράτος που να είναι σύγχρονο, ανθεκτικό και δίκαιο και προφανώς να ακολουθεί τους κανόνες δικαίου και του ΑΣΕΠ, ενός ισχυρού στελεχωμένου ΑΣΕΠ, μιας ανεξάρτητης και τεχνοκρατικής παρέμβασης στην επιλογή και την αξιολόγηση των καλύτερων για τις θέσεις ευθύνης». Είπε ότι όμως η ΝΔ θέλει για το δημόσιο 2.500 εκπαιδευμένους συμβασιούχους πυροσβέστες να «βγαίνουν από σήμερα στην ανεργία γιατί σταμάτησε η σύμβαση τους», ενώ «υπάρχουν 3.600 κενά στο οργανόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές με τη ΝΔ για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση: «Εμείς κινούμαστε με βάση τα συμφέροντα της χώρας και τα προτάγματα της επιστήμης, εσείς κινείστε με βάση τα συμφέροντα που είναι πίσω από την κυβέρνηση σας, που σας λένε με ποιόν τρόπο πρέπει να νέμεται την οικονομική εξουσία της Ελλάδας το κράτος. Γι’ αυτό προχωράτε σε ένα πελατειακό κομματικό κράτος». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τα μνημόνια έκανε «μεγάλες προσπάθειες» για την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση.

Καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για γρήγορη επανεκκίνηση, «για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και τις ανάγκες της ευθύνης και του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί θέλουμε να καταθέσουμε την πρόταση μας για μια προοδευτική διέξοδο της κοινωνίας».

Ανδρουλάκης: «Θέλετε κράτος λάφυρο» – Επίθεση στην κυβέρνηση για υποκλοπές, Τέμπη και Μεσανατολικό

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, για τις υποκλοπές, τα Τέμπη, αλλά και την στάση της χώρας στο Μεσανατολικό άσκησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει «το κράτος λάφυρο στα χέρια της για να μετατρέπει τις θέσεις ευθύνης σε αντίδωρο πολιτικής συναλλαγής και τη γραφειοκρατία σε εργασιακή ύλη για ρουσφέτια».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στην τραγωδία των Τεμπών, η οποία, όπως είπε, δεν ήταν ανθρώπινο λάθος αλλά βαρύτατη θεσμική αποτυχία, προανήγγειλε ότι τα επόμενα 24ωρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θα καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών που παρέπεμψαν τη σύμβαση 717 στις καλένδες. Οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν. Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα και τις οικογένειες τους να πληρώσουν όσοι έχουν ευθύνες για αυτήν την τραγωδία, είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κλιμακώνοντας την κριτική του, αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στο θέμα των υποκλοπών λέγοντας ότι πρώην μέλη και στελέχη της ΑΔΑΕ αντικαταστάθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί και απειλούνται με δίωξη διότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Απευθυνόμενος μάλιστα στον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο τον ρώτησε για το «ποια ήταν τα κίνητρά του»: «Γιατί τα κάνατε πλακάκια με τον κ. Μητσοτάκη, μία ημέρα πριν η Ανεξάρτητη αρχή αποφασίσει επί της επιβολής προστίμου στην ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε και δεν έδωσε στοιχεία; Έγκυρα μέσα ενημέρωσης έγραψαν για το επικείμενο πρόστιμο στην ΕΥΠ. Δεν τα διαβάσατε πριν συμφωνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία; Αφήστε τώρα τις κηραλοιφές, τις επιστολές του Ιησού, τα εμβόλια και απολογηθείτε» είπε ο κ. Ανδρουλάκης στον κ. Βελόπουλο.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε ότι «ο κύριος Φλωρίδης περίμενε ξάγρυπνος για να υπογράψει την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ και να βγει χαράματα το ΦΕΚ. Στις 3 το πρωί. Αυπνίες είχατε; Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Την αγωνία σας. Την ενοχή σας [..] Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, από τις ευρωπαϊκές αξίες. Όλα τα θυσιάζετε στον βωμό της εξουσίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Καθημερινά δημοσιεύονται αποκαλύψεις ότι, αυτό που μετ’ επιτάσεως αρνιόταν η κυβέρνηση, ότι δηλαδή υπάρχει ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων Predator – ΕΥΠ, είναι αλήθεια. Μάλιστα μάθαμε πως η κυρία Βλάχου, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραφε περί εθνικών κινδύνων, και θα παρακολουθούσε ως και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε επίσης στοχοποιηθεί με το Predator. Ας έρθει να μας μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να δούμε ποιοι είναι οι εκβιαστές και ποιοι οι εκβιαζόμενοι» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Αποδέχεστε τις αθλιότητες του κ. Βαξεβάνη, που μας κάνει και νομικά μαθήματα προσπαθώντας να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινή γνώμη, υιοθετώντας τις αθλιότητες περί Κίνας;».

Ο κ. Ανδρουλάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, «η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη» καθώς «αυτές οι πρακτικές δεν είναι απλώς καταδικαστέες. Είναι ξένες προς την ανθρώπινη φύση. Οφείλουμε καθολικά να περιφρουρήσουμε τις ανθρώπινες αξίες, την προστασία των αμάχων και των παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι «δυστυχώς, η χώρα μας απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε μία σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο, με τις ιστορικές πρωτοβουλίες του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Πετύχαμε να γίνει η Ελλάδα συνώνυμο αρχών και αξιών, πράγμα που αναγνωρίζεται ακόμα και σήμερα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την παράταξή μας να ξεκινήσει στρατηγική σχέση και με το Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μια συμμαχία που θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει προς όφελος της χώρας, σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Αυτή η σχέση όμως τουλάχιστον για εμάς, δεν δικαιολογείται να μπει στο ζύγι σχετικά με την αντιμετώπιση των αμάχων και τα όσα διαπράττει στο Ισραήλ. Αυτό θα έπρεπε να έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Ο πόλεμος πρέπει πάντοτε να έχει κάποιους στοιχειώδεις κανόνες» παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Προφανώς ένα κράτος έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Άλλο όμως αυτό και άλλο η εκδίκηση ή η εξόντωση». Αναρωτήθηκε, δε, «Στις πόσες χιλιάδες χαμένες ζωές αθώων αμάχων ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά για την υπερψήφιση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας;».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε ότι απαιτείται σεβασμός των αποφάσεων του ΟΗΕ και προώθηση της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ.” Όχι ακραίες δυνάμεις να σπρώχνουν σε αδιέξοδο το Παλαιστινιακό, οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στον όλεθρο».