Πυρ ομαδόν δέχθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιτίθεται ακόμη και στην ακροεξιά, χαρακτηρίζοντας την κριτική της… «κομμουνιστική».

Ads

«Η κριτική σας ήταν σοσιαλιστική, αναμασάτε τσιτάτα της Αριστεράς… Είστε κανονικοί κομμουνιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Άγρια ήταν η κόντρα του και με τον Χρήστο Κατσώτη από το ΚΚΕ με αφορμή τη διάταξη που ποινικοποιεί την απαγόρευση εισόδου στον χώρο εργασίας.

«Δεν θα εμποδίσετε ποτέ ξανά δια της βίας, εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν», είπε ο υπουργός, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, να απαντά ότι «η βία είναι κρατική και εργοδοτική».

Ads

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιμένοντας μάλιστα, ότι δεν καταργείται το ωράριο, το πενθήμερο και η Κυριακάτικη αργία.

Για νομοσχέδιο-έκτρωμα που μετατρέπει σε κουρελόχαρτο το εργατικό δίκαιο και ποινικοποιεί το δικαίωμα στην εργασία έκανε λόγο η αντιπολίτευση.

«Η ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της αποδόμησης των κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος και πρόσθεσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε -μεταξύ άλλων- τη 10ωρη απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας.

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, συνεχίζει ακάθεκτη την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ προσπαθεί να ενσταλάξει στις συνειδήσεις των εργαζομένων ότι είναι παρωχημένο το 8ωρο», είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Μουλκιώτης, ενώ ο από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης μίλησε «για νέο αντεργατικό τερατούργημα,με το οποίο η κυβέρνηση κάνει πράξη την παραγγελία των εργοδοτών για πιο φτηνή εργατική δύναμη».

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο αλλάζει τους εργασιακούς όρους και ανατρέπει τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας, εξέφρασε από την Ελληνική Λύση η Μαρία Αθανασίου, ενώ ο Πέτρος Δημητριάδης από τους «Σπαρτιάτες», μίλησε «για επιστροφή σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα». Η Ασπασία Κουρουπάκη από τη Νίκη, είπε ότι «είναι οι χειρότερες ρυθμίσεις από τη μεταπολίτευση και μετά».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας έκανε λόγο για «αντεργατικές διατάξεις» που έχουν σκοπό να εξευτελίσουν και να εξαθλιώσουν περαιτέρω τον κόσμο της εργασίας.

Διαδήλωση

Κατά του νομοσχεδίου διαδήλωσαν πλήθος εργαζόμενοι, με τα σωματεία τους και πολιτικές οργανώσεις, αντιδρώντας στον εργασιακό μεσαίωνα με τις δύο δουλειές (13 ώρες εργασίας) σε ένα 24ωρο και την δυνατότητα απόλυσης στους 6 μήνες χωρίς αποζημίωση.