Σε αστυνομικές υπηρεσίες ή εντός της αστυνομίας λόγω διαδικαστικών εκκρεμοτήτων παραμένουν σήμερα 107 αστυνομικοί που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και έχει ζητηθεί πειθαρχικά η αποχώρησή τους από το σώμα, μεταξύ αυτών και ο φρουρός του τμήματος των Αγίων Αναργύρων, όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη Κυριακή από τον πρώην σύντροφό της.

Ads

Στο ίδιο Τμήμα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Βήματος» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, που παρουσιάζει και τα σχετικά στοιχεία, υπηρετούσε και μία αστυνομικός η οποία είχε κατηγορηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα, το οποίο αποτελούνταν από 25 άτομα, από τους οποίους οι εννέα αστυνομικοί (ένας διοικητής Τμήματος Ασφαλείας στη Δυτική Αττική), για την έκδοση τουλάχιστον 200 πλαστών ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων που διευκόλυναν τις κινήσεις και τη διαφυγή κακοποιών.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω ή ασκούνται ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα (σωματικές βλάβες, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, νοθεύσεις εγγράφων, παραβάσεις καθήκοντος κ.λπ.) σε περίπου 120-150 αστυνομικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους λόγω των εκκρεμοδικιών – και ύστερα από την αρχική διαθεσιμότητα – υπηρετούν στις θέσεις τους κανονικά, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Επίσης, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι τιμωρούνται για διάφορα αδικήματα μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς περίπου 1.000-1.500 αστυνομικοί, ενώ διατάσσονται κατά μέσο όρο περίπου 5.000 εσωτερικοί έλεγχοι.

Το «Βήμα» αναφέρει πως αστυνομικά τμήματα της Αττικής, θεωρούνται αποδυναμωμένα κατά 40%-70%. Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «πέραν των ελλείψεων αυτών, περίπου 10-15 αστυνομικοί “χάνονται” καθημερινά σε μέτρα τάξης, σε φυλάξεις στόχων και σε διάφορα άλλα καθήκοντα».

Ads

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι η παρουσία αστυνομικών σε κάθε μορφής εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, στη φρούρηση δικαστηρίων, σε εποπτεία κατοικιών πολιτικών προσώπων, σε συνδρομές σε διαδικασίες εξώσεων και δικαστικών επιμελητών οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων.

Οπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, περίπου το 50% των 100-200 πολιτών που προσέρχονται καθημερινά σε αστυνομικά τμήματα ή τμήματα ασφαλείας για να προχωρήσουν σε καταγγελίες και μηνύσεις για διάφορα θέματα της καθημερινότητάς τους, όπως, π.χ., για αναφορές κλοπών και διαρρήξεων, δεν εξυπηρετούνται, αλλά τους ζητείται να… ξαναπεράσουν μία άλλη μέρα.

Η «διεκπεραιωτική» μεταχείριση της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους

Οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνουν: «Είναι ενδεικτική η… διεκπεραιωτική μεταχείριση της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους όταν ανέφερε ότι απειλείται από τον πρώην σύντροφό της». Και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες αστυνομικοί που ήταν παρούσες αρκέστηκαν να ακούσουν την περιγραφή της, χωρίς καν να τη ρωτήσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς της. Δεν στάθμισαν τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει. Δεν σχημάτισαν δικογραφία, όπως μπορούσαν, και ακολούθως να ενημερώσουν τον εισαγγελέα. Δεν επιχείρησαν να αναζητήσουν και να εντοπίσουν προειδοποιητικά κι αποτρεπτικά τον 39χρονο, όπως επίσης θα μπορούσαν, προκειμένου να πληροφορηθούν πού βρίσκεται και ποιες προθέσεις είχε. Δεν φρόντισαν για την ασφάλεια της 28χρονης και… βολεύτηκαν από την αναφορά της – όπως τουλάχιστον οι ίδιες επικαλούνται – ότι θα καλούσε η ίδια το “100” και θα έφευγε από το Τμήμα».