Η βούληση της ΝΔ είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρική εκλογή του 2020, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

«Προφανώς έχει τάξει την θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολίτευσης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Οι παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το άρθρο 32 εξηγήθηκαν χθες με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Ο ομολογημένος πλέον στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ο λαός θα ρίξει στα αζήτητα τα σχέδιά του όπως στα αζήτητα έριξε και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης πριν από λίγα χρόνια», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Το θέμα με τη ΝΔ είναι ότι αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, συνεχίζει τα σχέδια επί χάρτου για την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Η πρακτική αυτή των συναλλαγών, συνήθης για την κάστα του παλιού πολιτικού προσωπικού,επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν πήρε κανένα μάθημα από την κρίση. Συνεχίζει να λειτουργεί ως κάστα που μοιράζει φανταστικές θέσεις εξουσίας ερήμην του κυρίαρχου λαού. Μόνο που πλέον ο λαός δεν είναι απών».

Ads

Αφωνία Φ. Γεννηματά και Κυρ. Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις Τσουκάτου

Με αφορμή τις αποκαλύψεις του Θεόδωρου Τσουκάτου για χρήματα εταιριών που έφταναν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει, ούτε να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό, ενώ παρατήρησε πως και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύει αντίστοιχη αφωνία για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε για ποια ακριβώς διαφάνεια και εξυγίανση τολμάει να επικαλείται για τα οικονομικά της ΝΔ, όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της.

«Ο κ. Τσουκάτος αποκάλυψε κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς ομολογούσε. Δηλαδή 16 δισ. δραχμές, σχεδόν 47 εκατ. ευρώ μπήκαν από τα “μαύρα”ταμεία της Siemens και άλλων εταιριών στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μόνο για τις εκλογές του 2000. Παρά τις αποκαλύψεις αυτές, η κ. Γεννηματά από χθες όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα, αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και το πολιτικό σύστημα σε πλήρη απαξίωση», είπε συγκεκριμένα.

«Αντίστοιχη αφωνία, φυσικά, για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη δεν έχει εξηγήσει ποια ακριβώς διαφάνεια και εξυγίανση τολμάει να επικαλείται για τα οικονομικά της ΝΔ, όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Τα δώρα, οι μίζες και οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος φυσικά προστίθενται στα δυσθεώρητα χρέη τους από τα θαλασσοδάνεια, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη κανείς τους δεν έχει εξηγήσει πώς και πότε θα ξεπληρώσουν.», συμπλήρωσε
«Αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όταν με υπεκφυγές και προφάσεις, μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.