Ένα υπόγειο σχέδιο, που «δουλεύεται» εδώ και καιρό στις παρασκηνιακές γέφυρες μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή του ομιλία στην Βουλή – το σχέδιο που θέλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, κατήγγειλε την ΝΔ ότι παίζει «παιχνίδια με τους θεσμούς και την συνταγματική αναθεώρηση» και, δη, με το άρθρο 32 για την προεδρική εκλογή. Και τόνισε ότι πίσω από τα παιχνίδια αυτά κρύβεται μια καθαρή πολιτική σκοπιμότητα: «Εγώ», είπε, «έχω δεσμευτεί για στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ η ΝΔ επιμελώς δεν τοποθετείται. Αυτό σημαίνει ότι ΝΔ δεν θα τον προτείνει για ΠτΔ. Ισως δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος ή κάπου αλλού έχει τάξει την θέση. Γι’ αυτό μετατρέπει την διαδικασία σε παρωδία».

«Μαζεύει Συνταγματολόγους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος, νυν ή σε αποστρατεία, του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζεται».

Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει πως θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε και στις δύο τοποθετήσεις του να το πράξει. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ: «Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη».

Ads

Σύμφωνα με πηγές που έχουν πλήρη γνώση του παρασκηνίου, το εν λόγω στέλεχος του ΚΙΝΑΛ – «νυν ή σε αποστρατεία» – στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός – δεν είναι άλλο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εκείνο, δε, που κατά τις ίδιες πηγές υπονόησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως «υπάρχει deal, κάτω από το τραπέζι, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά να προτείνουν και να ψηφίσουν από κοινού τον Ευάγγελο Βενιζέλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020».

Η ανάδειξη στελέχους του ΚΙΝΑΛ στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας φέρεται να είναι το αντάλλαγμα για την συμπόρευση και, μετεκλογικά, σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής. Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα πρόσωπο το οποίο διευκολύνει και τις δύο πλευρές, καθώς η μεν Φώφη Γεννηματά βλέπει την ευκαιρία απαγκίστρωσης της ίδιας και του κόμματός της από την ηγεμονική παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει το άλλοθι μιας «κεντροαριστερής» επιλογής που, βεβαίως, τυγχάνει της έγκρισης και της «σαμαρικής» πτέρυγας» της ΝΔ.

Αντιθέτως, πρόκειται για μια επιλογή που δεν ικανοποιεί καθόλου το καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ – πόσο μάλλον αφού αποκαλύπτεται μεθόδευση για αποστρατείας του καραμανλικού Προκόπη Παυλόπουλου -, το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί και να προβληματίζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ…