Η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ότι επιχειρεί να εκτονώσει την αφόρητη πίεση που δέχεται  από την κυβέρνηση και άλλους εμπλεκόμενους προκειμένου να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis. Όμως εντοπίζεται να έχει υποπέσει σε ένα σοβαρό λάθος, όσον αφορά τους χειρισμούς της υπόθεσης και κυρίως την παράτυπη αναζήτηση των προστατευόμενων μαρτύρων από το αναρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων. 

Ads

Το αρμόδιο τμήμα της ΕΛΑΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία μετατοπίζει την όποια ευθύνη στις αποφάσεις των εισαγγελικών αρχών. Υπενθυμίζεται πως με επιστολή είχε επισημάνει προς την Επιτροπή της Βουλής ότι η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με κρυμμένα χαρακτηριστικά. 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι δύο μάρτυρες ΚΕΛΕΣΗ και ΣΑΡΑΦΗΣ αναζητούνται από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, πλην όμως κάτι τέτοιο είναι παράτυπο καθώς αρμόδιο για τις αναζητήσεις εξαφανισμένων ή διωκόμενων προσώπων είναι το Τμήμα Αναζητήσεων αφού, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ 42926/2018, το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων είναι αυτόνομα τμήμα με δικούς τους πόρους, που ανεφέρεται απευθείας στον αρχηγό και έχει ως μοναδικό αντικείμενο των μαρτύρων που έχουν τεθεί σε προστασία.

Η ανακοίνωση:

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Ads

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Διαβάστε επίσης:

Αμφιβολίες για τη «βίαιη προσαγωγή»

Παράλληλα, νομικές και κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι αμφίβολη η δυνατότητα της Προανακριτικής Επιτροπής να παραγγείλει τη βίαιη προσαγωγή των δύο μαρτύρων, καθώς έχει μεν εισαγγελικές αρμοδιότητες, αλλά αυτό αφορά στα πολιτικά πρόσωπα που ερευνά και δεν είναι σαφές ότι μπορεί να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο σε βάρος μαρτύρων. Επιπρόσθετα η σχετική παραγγελία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έπρεπε να διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελία Διαφθοράς. Εξάλλου η ίδια η Επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα καν να ασκεί δίωξη ούτε καν για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά η ολομέλεια της Βουλής  αποφασίζει σχετικά.

Παράλληλα, ιδιαίτερη κριτική συγκεντρώνουν οι δηλώσεις παραγόντων της ΝΔ, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη που συνιστούν ευθεία απειλή για αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, που θα μπορούσε να ενέχει και ποινικές ευθύνες . «Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του είναι ζήτημα ωρών, από την εισαγγελία για τα περαιτέρω» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης την Τρίτη.

Διεθνοποιείται η καταστρατήγηση του διεθνούς πλαισίου προστασίας μαρτύρων

Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Προανακριτικής έχει αρχίσει να δέχεται μεγάλη πίεση καθώς το θέμα έχει διεθνοποιηθεί από την παρέμβαση των Ευρωβουλευτών και εκτός από την Κομισιόν απασχολεί πλέον και διεθνείς οργανισμούς εναντίον της διαφθοράς. Το «μπαλάκι» βρίσκεται στον Άρειο Πάγο, όπου έχει καταφύγει με αναφορά της η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου με πρωινή δικαστική «διαρροή» επισημάνθηκε ότι αρμόδια για να την τύχη των δύο μαρτύρων είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς που έχει αποφασίσει και την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr πιέσεις ασκούνται και από την Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανωνυμία των μαρτύρων, από κάθε κίνδυνο. Η Προανακριτική Επιτροπή συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Πέμπτης με διαδικαστικά θέματα πλην όμως αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι πρόσφατες εξελίξεις και να διαφανεί η στάση της πλειοψηφίας, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου.

Αυγέρη: ΝΔ – ΚΙΝΑΛ θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των μαρτύρων

Εκ μέρους των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η Βουλευτής Δώρα Αυγέρη, μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ1 για το ζήτημα που έχει προκύψει ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος , δεν είναι ιερομάρτυρες για να υπομένουν καρτερικά τον φόβο, την τρομοκράτηση, τις απειλές σε βάρος τους. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για την αποκάλυψη της ταυτότητας τους, είναι τέτοιες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ίδια τη ζωή τους» ενώ πρόσθεσε πως τα δύο κόμματα «που παριστάνουν τους εισαγγελείς, έχουν κατηγορούμενους και υπόλογους στη δικαιοσύνη να καλύψουν».