Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τον Ιούνιο οι πολίτες σήκωσαν από τις τράπεζες 5 δις ευρώ, ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, αλλά παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας ανεβάζοντας τον αριθμό των χρημάτων που κυκλοφορεί στην αγορά στο επίπεδο ρεκόρ των 50,5 δις ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο αριθμός των χρημάτων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στο τέλος Ιουνίου και λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις «η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά είχε τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρει πως οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου, δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας. Οι καταθέτες προτίμησαν την ασφάλεια των μετρητών – με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται – παρά να διατηρήσουν τις οικονομίες τους στις τράπεζες. Έτσι, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή, η αξία των μετρητών που διακρατείται από τους πολίτες αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.