«Το Μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους και υπογραμμίζει αυτό το μνημείο ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε και τα θύματά τους», αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην τελετή της θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται μαζί με τον Ισραηλινό πρόεδρο.

Ads

«Το μουσείο αυτό θέλουμε να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το «πού μπορούν να οδηγήσουν, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του Έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος. Οι θεωρίες του μίσους με όποιες παραλλαγές κι αν εμφανίζονται».

Το Μουσείο θα αναγερθεί κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ` όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την παρουσία των Εβραίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς όπως είπε «κοσμούσαν τόσο την ιστορία όσο και τον πολιτισμό της πόλης για αιώνες» και υπογράμμισε την καθοριστική ενεργητικότητα του εβραϊκού στοιχείου για την πρόοδο της πόλης σε πάρα πολλούς τομείς.

Ads

Χαρακτήρισε πλούτο την πολυ-πολιτισμική συνύπαρξη των Εβραίων με τις κοινότητες των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, υπογραμμίζοντας πως «Η μισαλλοδοξία συνήθως καλλιεργημένη και υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα αναζητά πάντοτε τρόπους να χωρίζει τους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους».

Το Μουσείο είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος στη διάρκεια ειδικής τελετής.

Τον περασμένο Ιούνιο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τότε οι κ.κ. Τσίπρας και Νετανιάχου είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.

Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ.

Χθες στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια “συμβολική στιγμή”, δυο μέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τόνισε ότι η Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι “μάθημα για το μέλλον” και μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην περιοχή στον τομέα της σταθερότητας και ασφάλειας.

“Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε “παράδεισο”, όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία”, είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος να μην λειτουργεί μόνο ως Μουσείο, αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, των νέων-κυρίως των μαθητών που θα το επισκέπτονται, στα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης απέναντι στον φασισμό, το ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το ομώνυμο Μουσείο.