Να πει ένα μεγάλο περήφανο όχι στα τελεσίγραφα κάλεσε τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. 

Ads

«Η δημοκρατία είναι χαρά, είναι γιορτή, είναι διέξοδος» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της Δημοκρατίας. Ότι και να γίνει τη Δευτέρα γιορτάζουμε τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αξιοπρέπειας. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το πάθος, αυτή την αγωνία για ζωή, για ελπίδα, για αισιοδοξία». «Σήμερα γιορτάζουμε και τραγουδάμε για να ξεπεράσουμε το φόβο, για να ξεπεράσουμε τους εκβιασμούς» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών δεν μπορεί να έχει σχέση με εκβιασμούς και τελεσίγραφα. 


Ένα συνεχές «όχι» – «όχι» διέκοπτε την ομιλία του πρωθυπουργού

«Θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τις οποίες τόσα χρόνια παραμέρισε για να εφαρμόσει αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας, εξαναγκάζοντας τους λαούς της σε επιλογές πέρα από τη θέλησή τους» υπογράμμισε. «Η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω σε εσάς. Πάνω στον ελληνικό λαό. Σήμερα όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην πλατεία Συντάγματος και στις άλλες μικρές και μεγάλες πλατείας της χώρας» σημείωσε επίσης και συμπλήρωσε: «στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ξαναδίνουμε μια ευκαιρία στην Δημοκρατία να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ξαναδίνουμε μια ευκαιρία στην Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες. Την Κυριακή δεν αποφασίζουμε μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη, να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη, να είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων στην Ευρώπη». 

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα αποκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό γεωγραφικό της χώρο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα διαλύσει την Ευρώπη» είπε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Από αυτόν τον τόπο λέει η μυθολογία ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη, από αυτόν τόπο θέλουν οι τεχνοκράτες της λιτότητας να ξαναρπάξουν την Ευρώπη. Θα τους πούμε όχι την Κυριακή. Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από τη δημοκρατική της παράδοση» ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες «να αψηφήσουν το κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας των τελευταίων ημερών».

Ads

Στη συνέχεια απευθυνόμενους στους πολίτες της Αθήνας που πλημμύρισαν το Σύνταγμα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας «αψηφώντας το κρεσέντο της τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών» ο πρωθυπουργός ανέφερε: «ο ελληνικός λαός έχει πολλές φορές αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέφει τα τελεσίγραφα».  

«Οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του λαού, ήταν σελίδες τόλμης και αρετής. Σας καλώ να ξαναγράψουμε μαζί σελίδες ιστορίας. Σας καλώ να πείτε ένα μεγάλο και περήφανο όχι στα τελεσίγραφα, να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που σας τρομοκρατούν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχει κάλεσε τον ελληνικό λαό να είναι ενωμένος. «Τη Δευτέρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας, της λαϊκής ετυμηγορίας που κάποιοι φοβούνταν και δεν ήθελαν να συμβεί, να πούμε και ένα απόλυτο ‘όχι’ στο διχασμό. Ό,τι και να αποφασίσουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Όλοι μαζί να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα που κατέστρεψαν τα τελευταία πέντε χρόνια». 

Κάλεσε στη συνέχεια τους πολίτες να αποφασίσουν «με το νου και την καρδιά. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα». «Είμαστε ένας μικρός λαός αλλά έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα νικήσουμε. Ελληνικέ λαέ, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Έχουμε και αρετή και τόλμη. Είμαστε ελεύθεροι. Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας, ό,τι και να γίνει θα είμαστε νικητές. Η Ελλάδα νίκησε. Το ‘όχι’ θα γράψει ιστορία, η Ελλάδα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός κατευθύνεται από το Μέγαρο Μαξίμου στο Σύνταγμα