«Βολές» κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο την τροπολογία που προβλέπει το «ακαταδίωκτο» για τα μέλη της Επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ντροπή» αυτή την ενέργεια και διερωτήθηκε τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Σήμερα έρχεστε στη Βουλή για να ψηφίσετε το ακαταδίωκτό τους. Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει! Και διερωτώμαι: Τι φοβάστε και θέλετε να μη διώκονται οι τρείς πραγματογνώμονες που ορίσατε; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα ερευνήσουν; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια;

Ads

Οι ίδιοι το γνωρίζουν; Σας το ζήτησαν ή εσείς το προσφέρετε; Το γνωρίζουν και ζητάνε ακαταδίωκτο; Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δε φοβάται.

Αλλά εσείς τι ακριβώς κάνετε ; Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν. Αυτό κάνετε. Και είναι ντροπή! Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με 57 ανθρώπινες ζωές».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες, αλλά σημαίνει σεβασμός στην αλήθεια» ανέφερε μιλώντας στην Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και των πληγέντων της τραγωδίας. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι «έχει αποφασίσει να πορευθεί απέναντι στην αλήθεια, απέναντι στην ευθύνη, απέναντι στη Δικαιοσύνη».

«Έχουμε μια κυβέρνηση που βαφτίζει θυσία τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας και ως ευκαιρία τις κρίσεις» σημείωσε.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία. Γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Δεν κλείνει για κανένα μας» είπε ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως «η ανάγκη για σεβασμό και ευαισθησία γίνεται 100 φορές πιο επιτακτική, όταν το πάνδημο πένθος μετατρέπεται σε πάνδημη οργή και απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως αυτήν την απαίτηση έχουν σήμερα «οι οικογένειες που πενθούν, οι νέες και οι νέοι που διαδήλωναν για μέρες σε όλες τις πόλεις και αντιμετώπιζαν τα χημικά και τα δακρυγόνα, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», τονίζοντας πως υπάρχει «χρέος να δώσουμε χώρο στο φως και στην αλήθεια».

«Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν. Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο. Για να φτάσουμε στο αδιανόητο: Δυο τρένα επί 12 λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή το ένα απέναντι στο άλλο» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Και στο τέλος της ημέρας, αυτό το χρέος είναι το ύστατο χρέος στους ανθρώπους που άδικα χάθηκαν. Ο έμπρακτος σεβασμός στη μνήμη τους».