To «ακαταδίωκτο» της Eπιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη σπεύδει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, μέσω τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών σε υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ads

Συγκεκριμένα, η τροπολογία στο άρθρο 5 ορίζει πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Προβλέπεται ακόμη ότι αν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διώκονται για πιθανό δόλο, η υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το ίδιο το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «ντροπή» αυτήν την ενέργεια και διερωτήθηκε τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Ads

«Είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής» απάντησε ο υφυπουργός Μεταφορών, ενώ μετά από ερώτημα του αναπληρωτή τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη, αναφορικά με το αν ήταν αίτημα των ίδιων των μελών της επιτροπής ή κυβερνητική πρωτοβουλία το ακαταδίωκτο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε: «Δεν ξέρω αν το ζήτησαν».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας κατά κυβέρνησης για το «ακαταδίωκτο» της επιτροπής διερεύνησης των Τεμπών: «Τι ακριβώς φοβάστε;» 

Αναλυτικά το άρθρο 5

image