Την επισήμανση πως σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό φαίνεται να υπάρχει έλλειψη ανοσίας σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση το επόμενο διάστημα, έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ads

Προφανώς λόγω και των μέτρων απομόνωσης του πληθυσμού, από τις έρευνες διαπιστώνεται, πως μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανοσία στην πλειονότητα των πολιτών. Αυτό είναι κάτι που ενισχύει και τον κίνδυνο για ένα νέο κύμα επιδημίας με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας σε έρευνα που έγινε στην Ολλανδία, σε τυχαίο δείγμα, διαπιστώθηκε πως από τον ιό έχει μολυνθεί μόλις το 3% του πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν από 0,7 έως 3,4%. Παρόμοιες μελέτες, πρόσθεσε, δείχνουν την κρυφή διείσδυση του ιού σε μια κοινωνία και την έλλειψη ανοσίας από ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται πως ο Σωτήρης Τσιόδρας χτες υπογράμμισε πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για την επόμενη ημέρα» και πως «ακόμη δεν είναι ο καιρός για την άρση των μέτρων». «Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη στιγμή. Και θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα», είπε και πρόσθεσε ότι η μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα είναι ελεγχόμενη και σταδιακή. «Τα μέτρα θα αξιολογούνται για ένα διάστημα, προτού ληφθούν νέα». 

Ads