Για τα περιστατικά ανθρώπων που με συστάσεις του ΕΟΔΥ, αν και εμφανίζουν συμπτώματα και ταυτόχρονα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μένουν σε καραντίνα στο σπίτι και τελικά χάνουν τη μάχη και καταλήγουν, κλήθηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση των εξελίξεων.

Ads

Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε το τραγικό περιστατικό με την 41χρονη στην Καστοριά, το οποίο ωστόσο δεν είναι το μόνο, καθώς τα τελευταία 24ωρα έρχονται στο φως όλο και περισσότερα περιστατικά ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε καραντίνα, χωρίς τεστ και χωρίς να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μόλις είχε ενημερωθεί και ο ίδιος για την τραγική περίπτωση της 41χρονης στην Καστοριά.

«Έμεινε σπίτι και πέθανε σπίτι και διεγνώσθη μετά θάνατον με τον ιό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όσους μένουν σπίτι να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι και έχουν ήπια κλινική εικόνα πρέπει να έχουν επικοινωνία ώστε σε επιδείνωση άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια. Ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου με την έγκυρη παρέμβασή του. Αν κάποιος έχει υποκείμενο νόσημα, ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και έλεγχος για τη νόσο».

Ads

«Άρα το μήνυμα είναι επικοινωνία με το γιατρό, φυσικά και δεν αλλάζει το μήνυμα «μείνε σπίτι» γιατί είναι ήπια νόσος και οι περισσότεροι θα την περάσουν ήπια, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση στους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες, σε αυτούς που εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους».