Ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στο ζήτημα του γάλακτος δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης, Αθάνασιος Τσαυτάρης, μετά από συζήτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα. Στο μεταξύ, συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργών, όπου συμφωνήθηκε η πρόταση για γάλα δυο κατηγοριών. Νωρίτερα, επέμεινε στην απόφαση να καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής

Ads

Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το γάλα προβλέπει διαχωρισμό σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί: το παστεριωμένο και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.

Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανάλυση: Εξευτελίζοντας τον κοινοβουλευτισμό

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή του Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίστηκε πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής/ διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Οριακά, θα έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.

Ads

«Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας και είπε: “κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα και πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στον realfm.

«Από τις συζητήσεις που κάνω και με άλλους νομίζω ότι αρκετοί συμφωνούν και μπορεί πραγματικά αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας δώσει μια λύση», πρόσθεσε. Επίσης εκτίμησε ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, «το βλέπει θετικά».

«Το σημαντικό όμως για μένα είναι το μαζικό που αφορά αυτές τις δύο κατηγορίες. Το κανονικό παστεριωμένο γάλα που ως χθες το λέγαμε φρέσκο και το υψηλής θερμικής επεξεργασίας που έχει μακρά διάρκεια. Αυτή είναι η πιο σημαντική διάκριση γιατί πραγματικά βοηθά να ξεχωρίσουν οι δύο κατηγορίες γάλα», συνέχισε ο Αθ. Τσαυτάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την πρόταση αυτή διασφαλίζονται οι πάντες και η ντόπια παραγωγική διαδικασία και κάποιος που θέλει να φέρει γάλα απ’ έξω όμως δεν μπορεί να το φέρει σε 5-6 ημέρες, άρα θα υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία». Επίσης εμφανίστηκε σίγουρος ότι «και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν θετικά αυτό που είπα».

Μιλώντας στο Βήμα 99,5, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ’ αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. «Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε. «Το γάλα ημέρας αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. ‘Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;», αναρωτήθηκε.

Κασσής: Καλύτερα αντάρτης παρά μαριονέτα

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, δήλωσε στο Mega: «Καλύτερα αντάρτης, παρά μαριονέτα. Μας φέρνουν το νομοσχέδιο αύριο και πρέπει να το ψηφίσουμε έως την Κυριακή. Αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις δεν θα το ψηφίσω. Να τελειώνουμε».

Εμμένοντας στην  απόφασή του να καταψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα, αν δεν γίνουν αλλαγές, επανέλαβε ότι θα του κάνει χάρη ο Ευ. Βενιζέλος να τον διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση για το γάλα ενώ έχουν ψηφίσει σκληρότερα μέτρα, δήλωσε: «Θα έχω εγώ ευθύνη για το εάν θα πέσει η κυβέρνηση και όχι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που δεν βλέπουν ότι πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα για να βρεθεί λύση;».

Τέλος, τάχθηκε, υπέρ της πρότασης που έχουν καταθέσει οι παραγωγοί.

Γεωργιάδης: Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

Ότι η επικείμενη ψηφοφορία στην Βουλή αποτελεί μία ιστορική στιγμή και ως εκ τούτου ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Μega. «Το θέμα είναι ποιος θέλει ο τόπος να πάει μπροστά, ή ποιος θέλει ο τόπος να γυρίσει στον εφιάλτη», ανέφερε. «Όποιος δεν ψηφίσει στη Βουλή αναλαμβάνει την ευθύνη εξόδου της χώρας από το ευρώ. Δεν είμαστε παιδάκια, είμαστε βουλευτές… Ο Σαμαράς κατάφερε σε έναν μήνα να βγούμε στις αγορές. Βγαίνουμε από το μνημόνιο, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε.