Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις διεργασίες στο κόμμα, στο θέμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, αλλά και στη διαπραγμάτευση του 2015.

Ads

Αναφορικά με το κατά πόσο εκτιμά πως μπορεί να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφές προβάδισμα της Έφης Αχτσιόγλου στην προεδρική κούρσα ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Νομίζω ότι σε αυτού του είδους τις εσωκομματικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλο βαθμό επισφάλειας. Το έχουμε δει άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάει το κόμμα. Στο τέλος, λίγο πριν από την εκλογή, θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Και, ναι, φυσικά και πιστεύω ότι μπορώ να κερδίσω, αλλιώς δεν θα κατέβαινα ως υποψήφιος».

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος φαντάζεται τον εαυτό του πρωθυπουργός απάντησε: «Ναι. Εχω την εμπειρία που μου προσέφερε η συμμετοχή στο Eurogroup, η διαπραγμάτευση και οι συζητήσεις με ανθρώπους όπως ο Ομπάμα, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε. Εχω ευρωπαϊκό προφίλ και δικτύωση έξω από την Ελλάδα, κάτι που είναι σημαντικό για έναν πρωθυπουργό. Και φυσικά έχω αποδείξει και στη Βουλή ότι μπορώ να αντιμετωπίσω τον κ. Μητσοτάκη με επιχειρήματα».

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γραμμή που θέλει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος επιμένει ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει στην Αριστερά.

Ads

«Δεν μπορείς να είσαι τη μια μέρα με τον Ανδρέα, την άλλη με τον Σημίτη, μετά με τον Μπέρνι Σάντερς. Πιστεύω πως οι αξίες και οι αναλύσεις της Αριστεράς έχουν προοπτική. Πρέπει να αποφασίσεις ποιός είσαι και μετά να απευθυνθείς στον κόσμο ως Αριστερά, με μία ταυτότητα».

 

Σε ερώτηση για το διαπραγματευτικό μοντέλο που υιοθετήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 επεσήμανε πως «επρόκειτο για συλλογικές αποφάσεις. Και εκείνη την εποχή οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούσαν μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στις διαφορές του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη διαπραγματευτική προσέγγιση υπογράμμισε: «Ο καθένας έχει το δικό του ύφος σε μια διαπραγμάτευση. Οταν πήρα εγώ τα ηνία, έδειξα ότι απαιτείται μεν αποφασιστικότητα, αλλά χρειάζεται και ευελιξία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η δοσολογία ανάμεσα στην αποφασιστικότητα και στην ευελιξία θα μπορούσε να είναι διαφορετική».

Τέλος, αναφορικά με τις μομφές προς τον ίδιο περί υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Εντάξει, τη δέχομαι αυτή τη συζήτηση, αλλά να βάλουμε και κάποιες παραμέτρους. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και έβαλε στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5%. Εμείς μειώσαμε αυτόν τον στόχο, αλλά κάπως έπρεπε να εξασφαλίσουμε το πλεόνασμα. Και εδώ υπήρχαν μόνο τρεις επιλογές. Είτε να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις είτε να αυξήσουμε τους φόρους που αυξήσαμε είτε να αυξήσουμε κάποιους άλλους φόρους. Συνεπώς μη συζητούμε στο πλαίσιο του φαντασιακού, ας δούμε ρεαλιστικά τι θα μπορούσε να συμβεί».