“Δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι στο Αιγαίο”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την είδηση ​​στον ελληνικό Τύπο ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια, ιδιαίτερα γύρω από την Κρήτη, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Ads

“Η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας το 1995 είναι ξεκάθαρη και ισχύει ακόμα. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην επιδιώκεις ψεύτικους ηρωισμούς… μην μπεις σε περιπέτειες. Δεν θα τελειώσει καλά”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνάντηση του Τσαβούσογλου με δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά προσπάθησε να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του 2022 και υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η απόφαση για την αναστολή του διαλόγου έγινε λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, όπως ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι η Άγκυρα έστειλε δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας εκτός αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Πρόσθεσε ότι οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού χαρακτήρα και ότι η Τουρκία έστειλε και τρίτη επιστολή τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της Αθήνας.

Αναφερόμενος στην είδηση του ελληνικού Τύπου ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ο Τσαβούσογλου είπε: “Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε για ένα μίλι στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο μας το 1995 είναι ξεκάθαρη. Και εξακολουθεί να ισχύει. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην επιδιώκεις ψεύτικους ηρωισμούς… Μην συνεχίζεις μια περιπέτεια… Δεν θα τελειώσει καλά για σένα!”.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία συνεχίζει τον διάλογό με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

Ανακοίνωσε τέλος ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον [Ρώσο υπουργό Εξωτερικών] Σεργκέι Λαβρόφ.

Οικονόμου: Η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζει ότι η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη και διαμηνύει ότι η Ελλάδα «δεν εκφοβίζεται».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου, η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα.

«Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αναφέρει και συνεχίζει:

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτρέπει τους Τούρκους αξιωματούχους να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά.