Στη Βουλή κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική τροπολογία σκάνδαλο με την οποία προβλέπονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να διοριστεί ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος δεν διαθέτει το απαραίτητο βιογραφικό. Η ρύθμιση εισήχθη στο επίσης σκανδαλώδες νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης και σύμφωνα με αυτή δεν είναι απαραίτητη πλέον η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου για το πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένη θέση.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ κι αρκετές εβδομάδες μετά την επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέοντος, ιδιοκτήτη εταιρείας security, για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Το πρόβλημα ήταν ότι ο τίτλος σπουδών του Open University που κατέχει και που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε… μουσικές σπουδές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν βρήκε «λύση» εισάγοντας τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση». Σημειώνεται πως η μόνη επαγγελματική εμπειρία που έχει ο εκλεκτός της κυβέρνησης Μητοστάκη για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ συνδέεται με εταιρίες security.
Με την ίδια τροπολογία επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επεκτείνεται το πεδίο συνεργασίας με φορείς, όπως δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης μνημονίων συνεργασίας, σύστασης μη αμειβόμενων ομάδων εργασίας, ορισμού μέλους του προσωπικού της ΕΥΠ ως συνδέσμου συνεργασίας. Επίσης, συνιστώνται εκ νέου οι Γραμματείες του διοικητή και των υποδιοικητών (συνολικά 4 γραμματείες), οι οποίες είχαν παλαιότερα καταργηθεί. Την ίδια ώρα, καταργείται η Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΥΠ. Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ εξακολουθεί να αποτελεί ειδικό φορέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Διαβάστε επίσης:
- Έκθετος ο Μητσοτάκης για τον διοικητή της ΕΥΠ: Όταν έλεγε πως δεν θα χρειαστεί καμιά αλλαγή νόμου
- Τσίπρας: Η κυβέρνηση αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές της Δεξιάς
- Ιδιοκτήτης εταιρειών security ο νέος διοικητής της ΕΥΠ
- Ο «εκλεκτός» για την ΕΥΠ δεν είναι και τόσο… «άριστος»
- Βαριές σκιές για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ
- Ραγκούσης: «Καθολικό ασυμβίβαστο η τοποθέτηση Κοντολέων στην ΕΥΠ»
- Παναγιώτης Κοντολέων: Διοικητής ΕΥΠ με … μουσικές σπουδές
- ΣΥΡΙΖΑ: Είτε δημοσιεύεται άμεσα το πτυχίο του κ. Κοντολέοντα είτε παύει ο διορισμός του στην ΕΥΠ
Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλει το σκάνδαλο και τα ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ να αποχωρούν από τη διαδικασία. Τελικά η τροπολογία έγινε δεκτή, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ψήφους μόνο από τη ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 220 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ 70 βουλευτές την καταψήφισαν. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για φωτογραφική ρύθμιση. «Αποκρύψατε το βιογραφικό του διοικητή της ΕΥΠ για πολλές ημέρες και αποκαλύφθηκε ο λόγος», σημείωσε ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε πως η ΝΔ δημιουργεί ένα «κομματικό κράτος με το ψευδώνυμο επιτελικό κράτος». «Μιλούσατε για αριστεία και τώρα διορίζετε χωρίς πτυχία . Ο πορτιέρης και ο σεκιουριτάς στην πρεσβεία δεν κάνει για διοικητής της ΕΥΠ. Τι να κάνουμε τώρα, αριστεία χωρίς πτυχία δεν γίνεται», ανέφερε.
Απο την πλευρά τους ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, και ο Μάκης Βορίδης υποστήριξαν την τροπολογία και κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ πως για «μικροπολιτική» και «μη σεβασμό των θεμάτων εθνικής ασφάλειας». «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης. «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σημαίνει η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να θέτει τους όρους, ώστε να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Αυτό θέλετε; Να το αφήσουμε στην αντιπολίτευση; ΕΥΠ σημαίνει να υπάρχει στην πραγματικότητα η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διορίζει τα πρόσωπα και να ορίζει τα προσόντα για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών», ζήτησε ο Λευτέρης Οικονόμου.
Καταγγελίες Τζανακόπουλου – Ραγκούση
Έντονη ήταν η αντίδραση εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σας το είχαμε επισημάνει κύριοι υπουργοί από την πρώτη στιγμή ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομος. Και με την τροπολογία την οποία φέρνεται εσείς σήμερα εδώ παραδέχεστε ότι τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ από την ημέρα του διορισμού του εν λόγω κυρίου μέχρι και σήμερα και ενδεχομένως και στο μέλλον».
«Διότι η συνταγματικότητα της τροπολογίας αυτής επίσης θα κριθεί και επιφυλασσόμαστε νομικά. Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε σ ’αυτήν την αίθουσα εδώ όταν προκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν ο διοικητής της ΕΥΠ έχει τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών για να διοριστεί είχε απαντήσει ότι τους κατέχει και ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή του νόμου για να μπορέσει να νομιμοποιήσει αναδρομικά την απαράδεκτη αυτή επιλογή. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι, είστε βαρύτατα υπεύθυνοι για όλα όσα έχετε προκαλέσει αυτόν τον ένα μήνα και για όσα πρόκειται να προκληθούν στην ΕΥΠ. Εμείς σας είχαμε πει από την αρχή ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε τα ζητήματα της ασφάλειας της χώρας κεντρικό αντιπολιτευτικό ζήτημα αλλά αυτού του τύπου οι λαθροχειρίες, αυτού του τύπου οι παραβιάσεις του νόμου, αυτού του τύπου οι εξαναγκαστικές επιλογές που κάνετε…».
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι εδώ, ποιος σας αναγκάζει κύριε Γεραπετρίτη να εξευτελιστείτε κατά τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ, νομιμοποιώντας αναδρομικά έναν κύριο ως διοικητή της ΕΥΠ και να μην κάνετε μια άλλη επιλογή, η οποία θα μπορούσε να ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου; Γιατί εξευτελίζετε κατά τον τρόπο αυτό και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά πολύ περισσότερο την Ελληνική Κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε άμεσα να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία, όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς ως κυβέρνηση κι εσείς ως υπουργός κύριε Γεραπετρίτη αλλά για να μην εξευτελίζετε τη χώρα διεθνώς κατά τον τρόπο αυτό.».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook τόνισε: Τώρα στη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη Πρωθυπουργικό σκάνδαλο. Ο κ.Μητσοτάκης με τροπολογία όνειδος,αντί να αλλάξει τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει-εκ των υστέρων-για χάρη του το Νόμο. Νομιμοποιείται πλέον ο διορισμός Διοικητή χωρίς πτυχίο! Επιτέλους, ποιος τον αναγκάζει να διαπράττει αυτή τη σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή; Ποιος τον «κρατάει»;»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >