Το σκισμένο πουκάμισο του Θανάση Παφίλη είναι από χθες το νέο πολιτικό τρόπαιο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Και, μαζί, είναι και η πολιτική κηλίδα της κυβέρνησης, από την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου: Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, η αστυνομία κινήθηκε κατά κοινοβουλευτικού κόμματος και εκλεγμένων εκπροσώπων του. Με προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ, με προσαγωγές και με ένα κρεσέντο καταστολής, που ξεπέρασε ακόμη και τα αντιδημοκρατικά όρια αυτής καθαυτής της «απαγόρευσης συναθροίσεων».

Ads

Η προηγούμενη φορά που το ΚΚΕ είχε γίνει αποδέκτης της κρατικής βίας ήταν το 1999 – στην ιστορική, και απαγορευμένη, συγκέντρωση για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα. ´Ηταν επί κυβέρνησης Σημίτη, με υπουργό Δημόσιας Τάξης και πάλι τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Χθες, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη διαφορά την έκανε η πανδημία, ως άλλοθι καταστολής, και ο αιφνιδιασμός. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ήταν η σύγκρουση αλλά η αποτροπή. Η εντολή από το Μαξίμου ήταν σαφής – «νόμος και τάξη» μεν, χωρίς να γίνουν «ήρωες» δε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και, πολύ περισσότερο, ο Αλέξης Τσίπρας. Και η κατεύθυνση ήταν πως, κόντρα στο «αντιδεξιό μέτωπο» που δημιούργησε ο πολιτικός αυτό-εγκλωβισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα έβαζε τείχος στο «αντικοινωνικό μέτωπο», όπως βαφτίστηκε η απόφαση των κομμάτων της αριστεράς να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες.

Δεν είναι τυχαίο, δε, πως όπως είπε ο βουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε εγγυηθεί προσωπικά στα κόμματα πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εντάσεις και ότι όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως προέλευσης, «μπορούν ανά πάσα στιγμή να κινούνται σε όλη την επικράτεια και να κάνουν ό,τι αυτοί θεωρούν ως καθήκον τους».

Ads

Το σχέδιο όμως χάλασε όταν το ΚΚΕ έκανε το πρωί την κίνηση –ματ. Περίπου 200 στελέχη του πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των 6.000 αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί σε όλη την Αθήνα, βρέθηκαν στο μετρό του Μεγάρου Μουσικής και, από εκεί, στη συμβολική συγκέντρωση, με μάσκες, αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας, στην αμερικανική πρεσβεία.

Εκεί ήταν που ηττήθηκε η επιχείρηση «απαγόρευση συναθροίσεων». Και, μπορεί ο κεντρογενής Γιώργος Γεραπετρίτης, να εγγυάτο ελεύθερη άσκηση των δικαιωμάτων των βουλευτών, η σκληρή πτέρυγα ης ΝΔ όμως είχε άλλη άποψη. Η πίεση και στο Μαξίμου ήταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  ασφυκτική. Και το βασικό ερώτημα που ετίθετο, με ένταση κατά τις πληροφορίες, στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ήταν γιατί «αφέθηκαν ο Βαρουφάκης και οι 200 του ΚΚΕ να εκθέσουν την κυβέρνηση».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η μεσημεριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια έγινε σόου καταστολής και πεδίο πλήρους απώλειας του ελέγχου.

Στο τέλος της ημέρας, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης βρέθηκε αμήχανος, νευρικός και απολογούμενος στον Σκάι. Απολογήθηκε πρωτίστως στην «πτέρυγα Μπογδάνου» της ΝΔ, για το γεγονός ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της Αστυνομίας στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και στη συμβολική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ: «Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα», είπε, «ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. Ήταν μια πολιτική εκδήλωση, και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μέτρα προστασίας και μετά έφυγαν. Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο». 

Για το όργιο καταστολής είπε ότι «θα ερευνηθούν οι καταγγελίες» και πως ο ίδιος «τιμά το ΚΚΕ από μικρό παιδί».

Το ΠΑΜΕ είπε, στη δική του ανακοίνωση, πως «χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα», ότι «οι πρώτοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση ήταν οι φυλακισθέντες-εξορισθέντες 1967-74», και πως «οι νέες κατασταλτικές δυνάμεις με τα μηχανάκια, με τα χρυσαυγίτικα σύμβολα πάνω στα κράνη τους, λειτουργούσαν σαν αγέλες μέσα στο πλήθος».

Στο Μαξίμου δεν είναι ευτυχείς με αυτές τις εικόνες, και κανείς στη ΝΔ, ούτε εκ δεξιών ούτε εκ των μετριοπαθών, είναι ικανοποιημένος με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Για τον σκληρό κομματικό πυρήνα διαγράφεται ευκαιρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τις «εκσυγχρονιστικές» μετεγγραφές, για τους δε κεντρογενείς η χθεσινή μέρα είναι «τραύμα για τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΝΔ», όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλαιός βουλευτής.

Το «τραύμα» αφορά προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και θα τον ακολουθήσει τους επόμενους κρίσιμους μήνες, όπως και οι πολιτικές του επιλογές…