Θετικό στον κορονοϊό βρέθηκε το παιδί της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη που διαγνώσθηκε ως το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα, ενώ τρίτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Αθήνα, σε γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για στέλεχος στην Τράπεζα Πειραιώς και σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους της ναυτιλιακής εταιρείας του Γιάννη Αλαφούζου. Για το λογο αυτό τόσο στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, όσο και στο κτίριο του Σκάι, όπου στεγάζεται και η ναυτιλιακή εταιρεία του Αλαφούζου, σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε επιχείρηση απολύμανσης. 

Ads

Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα στο Μιλάνο απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

Ήδη, αναζητούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και αυτό αφορά όσους συνταξίδεψαν με αυτήν αλλά και όσους συνάντησε από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα. Σημειώνεται επίσης πως η κόρη της, που είχε ταξιδέψει μαζί της στην Ιταλία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο σε εκδρομή μαζί με εκατό συμμαθητές της από το Κολλέγιο Αθηνών. 

Σχετικά με το παιδί της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη, που επίσης διαγνώστηκε με κοροναϊό, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου είναι και η μητέρα του σε απομόνωση. Όπως και η μητέρα του, έχει παρουσιάσει ήπια συμπτώματα. Σημειώνεται πως το παιδί είχε πάει στο σχολείο για τουλάχιστον δύο ημέρες (Δευτέρα και Τρίτη) μετά την επιστροφή της μητέρας από το Μιλάνο. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη  Τετάρτη, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (το οποίο είναι και το σχολείο του παιδιού) παρέμεινε κλειστό, σήμερα Πέμπτη.

Ads

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ειδικά συνεργεία προχώρησαν χθες στην απολύμανση χώρων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς το βράδυ της Δευτέρας η 38χρονη, η οποία υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος, παραβρέθηκε για αρκετή ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Σήμερα θα γίνει προληπτική απολύμανση των χώρων σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Οσοι παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και οι δημοσιογράφοι, έχουν ενημερωθεί να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση που παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα.

«Δεν είμαστε σε καμία καραντίνα. Έλαχε να εκδηλωθεί στην πόλη μας το πρώτο κρούσμα του ιού και έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα στα όποια μέτρα και στο βαθμό που μας αναλογούν. (…) Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να γίνεται απολύτως υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς κανένα πανικό», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σήμερα θα γίνουν στη συμπρωτεύουσα δράσεις ενημέρωσης των δημοτών και διανομή φυλλαδίων, ενώ έχουν αναβληθεί οι όποιες εκδηλώσεις και δράσεις για την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων. Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες που επιστρέφουν από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας να επιτηρούν τις επόμενες μέρες την υγεία τους και «σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται, ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή και ανάκληση, μέχρι νεωτέρας, των κανονικών αδειών του υγειονομικού προσωπικού.