Φοιτητές, ΠΑΜΕ και συλλογικότητες προγραμματίζουν πορείες στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, Πέμπτη.

Ads

Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, 79 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα διαδηλώνουν διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των σχολών τους και ενάντια στις νέες αναδιαρθρώσεις, κλιμακώνοντας έτσι την αγωνιστική δράση που ξεκίνησε με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Οι φοιτητές απαιτούν:

Έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Ιδρυμάτων.

Ads

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές.

Άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασής τους με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός.

Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για διαγραφές φοιτητών.

Να μην περάσουν οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων – Πανεπιστημίων.

Αμέσως μετά το συλλαλητήριο, οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό στο κτίριο του Χημείου.

Ενάντια στο αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο

Το ΠΑΜΕ οργανώνει στη 1 το μεσημέρι διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή, ενώ προσφυγικές – μεταναστευτικές κοινότητες και αντιρατσιστικές οργανώσεις καλούν σήμερα, Πέμπτη σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 το απόγευμα ενάντια στο αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που κάνει «σκούπα» στα δικαιώματα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε από την Ολομέλεια.

Στο κάλεσμα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος ‘Η Ενότητα”, το Δίκτυο Αφρικανών στην Ελλάδα και η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος τονίζουν:

«Ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου του Μητσοτάκη είναι η καταδίωξη των προσφύγων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους και η κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Βάζει φραγμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε με διαδικασίες φαστ τρακ να οδηγείται μαζικά κόσμος σε απόρριψη, κράτηση και απέλαση.

Καταργεί τον ανασταλτικό χαρακτήρα των προσφυγών και γενικεύει την διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο. Οι επιτροπές προσφυγών θα απαρτίζονται πλέον αποκλειστικά από τρεις δικαστικούς λειτουργούς, αφού απομακρύνεται ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μονομελείς.

Οι αποφάσεις απελάσεων θα εκδίδονται μαζί με τις απορριπτικές αποφάσεις “για να μην δαπανάται άσκοπος χρόνος σε διοικητικές διαδικασίες”. Το μετατραυματικό στρες απαλείφεται ως λόγος ευαλωτότητας ενώ απαιτείται ρητά ειδική αιτιολογία στις ιατρικές βεβαιώσεις.

Μειώνεται η τριετής άδειας διαμονής στους δικαιούχους επικουρικής προστασίας στον ένα χρόνο.
Καταργείται η δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία αμέσως με τη λήψη του δελτίου αιτούντος και πάει στους 6 μήνες.

Διατηρεί την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε καθεστώς εξαίρεσης, επιτρέποντας να γίνεται μέσα στα ίδια τα στρατόπεδα σε ανύπαρκτες υποδομές.

Η απαίτηση να είναι “συνεργάσιμοι” οι πρόσφυγες σε κάθε στάδιο ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα εξέτασης της αίτησης για άσυλο, αλλά ακόμη και τη θέση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, επιβάλλεται με όρους αιχμαλωσίας: κάθε αντίρρηση για μετακίνηση σε άλλο στρατόπεδο ή στρίμωγμα σε ένα κοντέινερ με άλλες οικογένειες οδηγεί στην κράτηση και απέλαση!

Η ισλαμοφοβική εκστρατεία στοχοποιεί ολόκληρους πληθυσμούς με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να καταρτίζουν καταλόγους “ασφαλών χωρών” για να στείλουν πίσω τους κατατρεγμένους. Ανάλογα με τις διπλωματικές προτιμήσεις και σκοπιμότητες οι χώρες θα βαφτίζονται σε ασφαλής η μη.
Αυτός ο νόμος οδηγεί στο πέταγμα έξω από τις δομές όλους, όσους έχουν άσυλο, χωρίς καμία πρόβλεψη για την στέγαση τους.

Η μεταφορά από τα νησιά χιλιάδων προσφύγων θα συνεχιστεί, στοχεύοντας στο μάντρωμα των προσφύγων σε πανάθλιες δομές, όπως στην Νέα Καβάλα και την Κόρινθο, σε σκηνές χειμωνιάτικα, με έγκυες γυναίκες και βρέφη εκτεθειμένα στην παγωνιά και στις βροχές.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης να πετάξει έξω από τα στρατόπεδα, όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου σε δύο μήνες από την ψήφιση του, οι γειτονιές θα γεμίσουν άστεγους και οικογένειες με παιδιά».