Άρση της απειλής του πολέμου σε βάρος της Ελλάδας (εφόσον επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 ναυτικά μίλια), από τη λίστα των απειλών κατά της Τουρκίας, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ ως αποτέλεσμα συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Επισημαίνεται, βέβαια, ότι μία ανάλογη απόφαση «είναι δυνατόν να ληφθεί μόνο από την εθνοσυνέλευση» της γείτονος χώρας.

Ads

Το «πρόβλημα των 12 μιλίων» δεν προσδιορίστηκε ως πρωταρχική απειλή, σημειώνουν οι εφημερίδες Yeni Safak και Cumhuriyet, η οποία πάντως μεταφέρει επιφυλάξεις ως προς την πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης αλλαγής από την Τουρκία, επικαλούμενη τα συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο.

Πληροφορίες στις οποίες αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος αναφέρουν πως «αν δεν αρθεί η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της δήθεν γενοκτονίας, δεν είναι δυνατόν να αρθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση το casus belli».

Η Zaman «Στο νέο ‘κόκκινο βιβλίο’ σημειώνονται εντυπωσιακά ανοίγματα σχετικά με τα θέματα εξωτερικής απειλής. Αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι απειλές στην εξωτερική πολιτική», διαπιστώνει η Zaman, η οποία προσθέτει ότι «από εδώ και στο εξής το Ιράν, η Ελλάδα, το Ιράκ και η Ρωσία δεν εκλαμβάνονται ως απειλές». Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο «κόκκινο βιβλίο» περιλήφθηκε η αρχή των μηδενικών προβλημάτων με τις γείτονες χώρες, την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ads

Ως «μικρής πιθανότητας απειλή» εκλαμβάνεται βάσει των νέων δεδομένων η δυνατότητα της Ελλάδας να κηρύξει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία, σύμφωνα με τη Radikal.

«Το ΣΕΑ δεν έκανε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 μίλια, το οποίο θα ήταν αιτία πολέμου για την Τουρκία», υποστηρίζει από την πλευρά της Hürriyet, η οποία υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της εθνοσυνέλευσης.

Επιπλέον, μεταδίδεται ότι στο «κόκκινο βιβλίο» προστέθηκαν αναφορές που κάνουν λόγο για καταπολέμηση συνομωσιών, με στόχο πραξικόπημα, και απειλών στον κυβερνοχώρο.