Δύο ακόμη άνθρωποι, δύο ηλικιωμένοι, εντοπίστηκαν νεκροί από τους άνδρες των ΕΜΑΚ. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που σάρωσε τις περιοχές Ραφήνα, Ν. Βουτζά και Μάτι, το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς, ανέρχεται στους 76. Πολλοί εκφράζουν πλέον φόβους ακόμη και για τριψήφιο αριθμό θυμάτων. 

Ads

Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, είχε ανακοινώσει επίσημα πως 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη 187 διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της Αττικής. Από τους τραυματίες οι 164 είναι ενήλικοι και 23 είναι παιδιά. Σε 90 ενήλικες και 12 παιδιά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. 

Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Όπως επεσήμανε, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ομάδες πεζών περιπολιών, αποτελούμενων από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές, Νέου Βουτζά, στο Μάτι και τη Ραφήνα. Επιπλέον υπογράμμισε πως για να οριστικοποιηθεί η έρευνα οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το 199, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι έρευνες συνεχίζονται πλέον σπίτι – σπίτι. Πολλοί πολίτες, συγγενείς και φίλοι που ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους καλούσαν σε νοσοκομεία, αστυνομία και άλλες αρχές για να δηλώσουν αγνοούμενους με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση και να μην υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για όλους όσοι αγνοούνται. Μια εφαρμογή φιλοξενεί φωτογραφίες κάποιων εκ των αγνοουμένων, ενώ πολλές είναι και οι εκκλήσεις μέσω των social media.

Ads

Πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καεί – Τα πρώτα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι περί τα 1.000 σπίτια έχουν καεί, και 300 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί. Σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα για την άμεση στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά. «Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος, τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του, κηρύσσοντας τη χώρα σε τριήμερο πένθος.