Tα πρώτα μέτρα για την άμεση στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά της Αττικής αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση στην σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Ads

Για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που επλήγησαν εγκρίθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομίας έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου γνωστοποίησε στην Βουλή την παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, και λοιπών παρακρατουμένων φόρων σε πρώτη φάση, για τους πληγέντες τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες στέγασης το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι είναι διαθέσιμες άμεσα 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα “E” και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι. Για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ, με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, εγκαθίστανται στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας και στο γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων, όπου επίσης βρίσκονται πυρόπληκτοι.

Ads

Οι τράπεζες

Επίσης η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων. Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν:



*Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.


*Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.


*Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:


*Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.


*Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.



Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.