Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα το Μικτό Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).  Παράλληλα, υπέρ της διοργάνωσης δημόσιας ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ελληνική οικονομία, τάχθηκε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι η τράπεζα εξετάζει το ρόλο που έπαιξαν οι εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βοηθώντας την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του χρέους της μέσω swap.

Ads

Αναλυτικά, το μικτό κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι ειδικοί έδωσαν έμφαση στην αυστηρή τήρηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησαν πρόσθετα μέτρα -συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ- για την πιστή εκτέλεση του, ενώ διατήρησαν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από ελληνικής πλευράς δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία στους κοινοτικούς παράγοντες και τα στελέχη του ΔΝΤ για τις περικοπές δαπανών που προγραμματίζονται, όπως και για την πορεία εσόδων.

Στο θέμα της πορείας των εσόδων, φαίνεται ότι, ενώ ο μήνας Ιανουάριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός, ο μήνας Φεβρουάριος δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της κυβέρνησης (σε ότι αφορά τα έσοδα), με αποτέλεσμα στο πρώτο δίμηνο να σημειωθεί απόκλιση από τον στόχο. Με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ελληνικής πλευράς στα στελέχη των διεθνών οργανισμών θα καταρτιστεί έκθεση και θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται και επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Το ρόλο της Goldman Sachs στο swap με Ελλάδα εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ads

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve ή Fed) εξετάζει το ρόλο που έπαιξαν οι εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βοηθώντας την Ελλάδα να αποκρύψει μέρος του χρέους της μέσω τίτλων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps), σύμφωνα με σημερινή δήλωση του διοικητή της, Μπεν Μπερνάνκι.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου της επιτροπής τραπεζικού κλάδου της Γερουσίας, Κρις Ντοντ, ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σε πλήθος ερωτημάτων που αφορούν στην εμπλοκή της Goldman Sachs και άλλων εταιρειών στη χρήση παράγωγων εργαλείων από την Ελλάδα».

Ο κ. Μπερνάνκι υπογράμμισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό έχει δείξει «ενδιαφέρον» και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «προφανώς, η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων με τρόπο που επιφέρει αποσταθεροποίηση μιας εταιρείας ή ενός κράτους είναι αντιπαραγωγική».

Νωρίτερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο εάν ανησυχεί για «όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας» ο Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρές προκλήσεις που δεν περιλαμβάνουν μόνο ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ζητήματα ανταγωνιστικότητας λόγω της σταθερής ισοτιμίας».

«Έχουμε μιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι είναι φυσικά πολύ επικεντρωμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Εργάζονται στενά με την Ελλάδα, η οποία έχει προτείνει μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά φυσικά αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούν να τα θέσουν υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα δεν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το swap

Η Ελλάδα δεν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το swap του 2001 που τη βοήθησε να κρύψει το ύψος του χρέους της, αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το θέμα. Αντίθετα, το 2008, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι η ελληνική νομοθεσία καθιστά παράνομες αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Εurostat, τα στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swap, είναι ανολοκλήρωτα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία. Στο σημείωμα, η Eurostat αφού αναφέρει ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών το 2001 επισημαίνει παράλληλα, ότι θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν, το συντομότερο δυνατό, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια πλήρη εκτίμηση και καταγραφή αυτής της συναλλαγής στη επόμενη κοινοποίηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και η οποία αναμένεται την Ανοιξη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, oι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την κοινοτική υπηρεσία ότι η αποπληρωμή του χρέους άρχισε το 2004, και συνεπώς η Eurostat θα πρέπει να καθορίσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ποια ακριβώς θα είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω αυτής της συγκεκριμένης συναλλαγής από το 2004 και μετά.

Στο ίδιο σημείωμα η Eurostat επισημαίνει ότι όταν το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA 1995) υιοθετήθηκε το 1995, τέτοιου τύπου πρακτικές δεν ήταν συνήθεις για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για αυτές τις συναλλαγές swap. Συνεπώς, η Eurostat, σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την καταγραφή τέτοιου τύπου συναλλαγών (τον Ιούλιο του 2002 και το Μάρτιο του 2008).

Πρόσκληση Ομπάμα σε Παπανδρέου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

Πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαρτίου έλαβε την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να προσφέρει πολιτική στήριξη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Γιώργο Παπανδρέου.

Όπως μετέδωσε το Mega, η Ουάσινγκτον είχε «παγώσει» την πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς το Πεντάγωνο έκρινε πως η Ελλάδα είχε εξαπατήσει τις συμμαχικές δυνάμεις σχετικά με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα είχε προσκαλέσει το Γιώργο Παπανδρέου να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης»

O Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στον κρατικό αυστραλιανό σταθμό ABC, όπου τονίζει ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, σε ποσοστό 60% με 70%». Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του σταθμού στην Ευρώπη (Λονδίνο) Philip Williams ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας;» «Έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης. Είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα» ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου.

Συζητήθηκαν τα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα δεινή κατάσταση, στην ανταπόκριση των Ελλήνων στα μέτρα αυστηρότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενόψει της πραγματοποίησης της δεύτερης κατά σειρά γενικής απεργίας, στην ευρωπαϊκή στήριξη και πώς μεταφράζεται αυτή για την Ελλάδα και στην καθολική αλλαγή στην οποία αποβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών αν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει ‘ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ’ αυτό», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε: «Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος».

Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει: «Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή νομίζω αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός στο αυστηρό πρόγραμμα σταθερότητας ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Πρόκειται για θετική έκπληξη, θα έλεγα, γιατί, για την ακρίβεια, και το ξέρετε, διότι η Αυστραλία έχει ζήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έλεγα ότι το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορώ να το συγκρίνω μόνο με ό,τι αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Φυσικά τότε ήταν εποχή εορτασμού αλλά υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ενότητας, τώρα είναι εποχή κρίσης αλλά πάλι υπάρχει μία αίσθηση ευρύτερης αποδοχής, ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα».

Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου είπε πως φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα στην Ελλάδα και όχι μόνο την οικονομία και μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια και μια τεράστια ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία και έχουμε τη μεσογειακή και ελληνική δίαιτα που θεωρείται ένας από τους υγιέστερους τύπους διατροφής σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιστρέψουμε σ’ αυτή τη δίαιτα, να την ξαναεφεύρουμε αν θέλετε, επειδή περάσαμε σε μια τουριστικού τύπου ταχυφαγική δίαιτα. Πρόκειται για πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουμε».

Σε ερώτηση αν κάνει λόγο για μια αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά: «Απολύτως». Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον και πιστεύει ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα: «Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία» είπε.

Δήλωση εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου από τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ

Την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα συνολικά».

«Εάν υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο εμπιστεύομαι ότι θα εφαρμόσει τα σχέδια σταθεροποίησης, αυτό είναι ο πρωθυπουργός Παπανδρέου», δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα “Handelsblatt” o Στάινμάιερ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και SPD την περίοδο 2005-2009.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απορρίπτει τα περί «αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας το αναγκαίο και τη σημασία της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. «Αν αυτό δεν επιτύχει τότε τίθενται σε κίνδυνο συνολικά το ευρώ και η ευρωζώνη», προσθέτει.

Στην Αθήνα έρχεται ο Όλι Ρεν

Στην Αθήνα έρχεται τη Δευτέρα, 1/3/2010, ο ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν προκειμένου να συζητήσει με εκπροσώπους της κυβέρνησης «την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι αναμένει το αργότερο μέχρι αύριο την έκθεση της μικτής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα αποτελέσματα της επίσκεψής στην Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ για τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης με θέμα τις ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Ρεν είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα, ο Ολι Ρέν θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρείται πάντως πιθανό ότι θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και την υπουργό Υγείας.

Διαβάστε επίσης:
Μέτρα στήριξης της Ελλάδας ζήτησε ο Α.Σαμαράς από τον Ζ. Μπαρόζο

Οι οίκοι αξιολόγησης ασκούν πιέσεις σε Ελλάδα και ευρώ